Reuters: Οι δυσκολίες για το δολάριο δεν έχουν τελειώσει ακόμα

Reuters: Οι δυσκολίες για το δολάριο δεν έχουν τελειώσει ακόμα

Μια δύσκολη περίοδο πέρασε το αμερικανικό δολάριο, που σημείωσε τη χειρότερη ετήσια επίδοση τα τελευταία 14 χρόνια και παρά τις προβλέψεις για εξομάλυνση το 2018, οι δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα, λένε οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Το δολάριο ξεκίνησε δυνατά πέρυσι, υποβοηθούμενο από τις υποσχέσεις του νέου τότε προέδρου Donald Trump για περικοπή φόρων και επενδύσεων ύψους 1 τρισ. δολαρίων σε υποδομές. Όμως, το νόμισμα σημείωσε πτώση κατά 10% με το τέλος του 2017.

Οι περισσότεροι ειδικοί δεν το είχαν προβλέψει αυτό, ενώ σημειώνεται ότι κάποια στιγμή το Δεκέμβριο, το δολάριο ενισχύθηκε πάνω από 2% καθώς εικαζόταν ότι το Κογκρέσο θα ψήφιζε νομοθεσία για περικοπή φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, κάτι που συνέβη στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Το ευρώ και άλλα ισχυρά νομίσματα αναμένεται να ισχυροποιηθούν έστω λίγο έναντι του δολαρίου με το κλείσιμο του 2018, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή 70 ξένων αναλυτών που διεξήχθη από τις 2 έως τις 4 Ιανουαρίου.

«Το δολάριο θα παραμείνει σε πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια του 2018», ανέφερε ο επικεφαλής της G10 FX strategy στο CIBC Capital Markets, Jeremy Stretch.

Ερωτηθέντες για το πώς περιμένουν να κινηθεί το δολάριο μεταξύ άλλων ισχυρών νομισμάτων την τρέχουσα χρονιά, η πλειοψηφία των οικονομολόγων στη δημοσκόπηση του Reuters, σημείωσαν πως θα αποδώσει καλύτερα από ό,τι το 2017, κάτι που όπως επισημαίνουν, δεν είναι δύσκολο δεδομένου του πόσο κακή ήταν η περσινή χρονιά.