Reuters: Ο OPEC εξετάζει το ενδεχόμενο μεγαλύτερων περικοπών

Reuters: Ο OPEC εξετάζει το ενδεχόμενο μεγαλύτερων περικοπών

Ο OPEC εξέτασε το ενδεχόμενο περικοπής της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα επιπλέον 1-1,5%, στη συνάντηση των μελών του περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τρεις πηγές που σχετίζονται με το θέμα τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο reuters.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο OPEC θα μπορούσε να επανεξετάσει την πρόταση εφόσον τα αποθέματα πετρελαίου παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, εξακολουθώντας να πιέζουν τις τιμές του.

Υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (OPEC) και αλλά και τα μη μέλη παραγωγοί, αποφάσισαν τελικά στη συνάντηση της 25ης Μαΐου να παραταθεί η ισχύουσα συμφωνία περιορισμού της παραγωγής για εννέα μήνες, παρόλο οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Khalid al-Falih της Σαουδικής Αραβίας, επιβεβαίωσαν ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο μεγαλύτερων περικοπών.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η ιδέα ήταν να διευρυνθεί η μείωση του παραγωγής του OPEC κατά περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Πρόκειται για κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια περαιτέρω μείωση περίπου 1% της παραγωγής του Απριλίου, δηλαδή περίπου 32 εκατομμυρίων βαρελιών και θα ανέβαζε τις συνολικές περικοπές του OPEC στα 1,5 εκατ. βαρέλια από 1,2 εκατ.

Όπως σημειώνεται, η αρχική αντίδραση στις τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση του OPEC της 25ης Μαΐου έδειξε μάλλον απογοήτευση για το ότι οι παραγωγοί δεν είχαν προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές. Ειδικοτερα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 5% κάτω από τα 52 δολάρια το βαρέλι.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, η City ανέφερε ότι πρόκειται για πληροφορία που είχε μοιραστεί ο OPEC, ο οποίος όμως αποφάσισε τελικά να αναμένει τη συναίνεση της αγοράς.