Ρελάνς μέσω Fed στη Wall Street

Ρελάνς μέσω Fed στη Wall Street

Συνεδρίαση έντονης διακύμανσης ήταν η πρώτη της εβδομάδας για την αμερικανική αγορά, με τους τρεις βασικούς δείκτες να διαγράφουν απώλειες άνω του 2% και να κλείνουνn τελικά σε θετικό έδαφος, έπειτα από την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) ότι επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της σε τίτλους επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που είχε βρεθεί κάτω και από τις 25.000 μονάδες κατά την έναρξη της συνεδρίασης, τελικά ολοκλήρωσε στις 25.763 μονάδες με άνοδο 0,62%. Ακολουθώντας παρόμοια πορεία, ο διευρυμένος S&P 500 ολοκλήρωσε με κέρδη 0,83% στις 3.066 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,43% και έκλεισε στις 9.762 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των acebook, Amazon, Netflix και Apple, που είδαν όλες τους τίτλους τους να καταγράφουν κέρδη άνω του 1%, ενώ στον τραπεζικό κλάδο οι JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo και Bank of America κατέγραψαν όλες κέρδη τουλάχιστον 0,8%.

Η είδηση που ώθησε σε στροφή 180 μοιρών την επενδυτική ψυχολογία, ήταν ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) πως θα επεκτείνει τις παρεμβάσεις της στα εταιρικά χρέη, προχωρώντας και σε αγορές μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων, πέρα από εκείνες διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που είχε ήδη ανακοινώσει νωρίτερα εντός του 2020.

«Η απόφαση (της Fed) να αγοράσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων αντιπροσωπεύει μια στροφή προς μία πιο ενεργητική στρατηγική στη δευτερογενή αγορά για τη διευκόλυνση εταιρικής πίστωσης, παρά την παθητική προσέγγιση που είχε αρχικά παρουσιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στίβεν Φρίντμαν, αναλυτής στην MacKay Shields.

Σημειώνεται ότι η απόφαση έρχεται λίγο αφότου ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ είχε τονίσει, την περασμένη εβδομάδα, πως «η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η οικονομία παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη», προκαλώντας την ανησυχία των επενδυτών που είχαν αρχίσει να πιστεύουν πως τα χειρότερα για την αγορά μετά το lockdown είχαν παρέλθει.

Επίσης, στις εκτιμήσεις της η Fed είχε ενημερώσει πως αναμένει η ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ να διαμορφωθεί στο 6,5% το 2020, ενώ η ανάπτυξη που θα έρθει το επόμενο έτος θα φτάσει το 5%, μετριάζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών.