Ρελάνς αγοραστών και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας για το ΧΑ

Ρελάνς αγοραστών και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας για το ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Απρόσμενο ενδιαφέρον παρουσίασε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου εν μέσω εναλλαγών θέσεων, ισχυρού trading, αλλά και επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων και θέσεων, με τους long στο φινάλε να κάνουν εντυπωσιακή ρελάνς, οδηγώντας – για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση – σε κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. 

Εν μέσω μεικτού κλίματος διεθνώς, η αγορά πιστοποίησε για άλλη μια φορά ότι κρατάει τη ζώνη των 820-830 μονάδων, επίπεδα όπου εξαντλούνται οι όποιες διαθέσεις για προσφορά, ενώ είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη το κλείσιμο πάνω και από τις 840 μονάδες.

Μετά το μεσημέρι υπήρξε κάποιο μούδιασμα στην αγορά λόγω της κλιμάκωσης των απωλειών σε ευρωπαϊκούς δείκτες όπως DAX και CAC 40 που έφτασαν να υποχωρούν άνω του 1%, αλλά και λόγω της έκθεσης του οίκου Moody's που επισήμανε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας ενδέχεται να παραμείνει για καιρό στην κατηγορία «Β».

Όμως, το γεγονός ότι στα επίπεδα κάτω από τις 830 μονάδες οι πωλήσεις εξαντλούνταν και οι συναλλαγές «στέγνωναν», έδωσε την ευκαιρία στους long να αναλάβουν εύκολα την πρωτοβουλία των κινήσεων και να οδηγήσουν σε εντυπωσιακό κλείσιμο τόσο τις τράπεζες, όσο και ορισμένα blue chips του FTSE 25.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το χαμηλό ημέρας και στις 825,30 μονάδες (-0,76%) είκοσι λεπτά μετά το άνοιγμα, όμως έκτοτε κινήθηκε μόνιμα υψηλότερα, παρά τις εναλλαγές προσήμου. Τελικώς με εντυπωσιακή κίνηση προς το φινάλε και τις δημοπρασίες ο Γ.Δ. έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 843,42 μονάδες με άνοδο 1,42%!

Παράλληλα, ενισχύθηκε σημαντικά και το κρεσέντο των συναλλαγών που έως το απόγευμα ήταν σε ήπιο τέμπο, με το τζίρο στο τέλος να ανέρχεται στα 66,14 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν τα 28,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ ξεχώρισε διακινώντας τζίρο 9,19 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικά θετική εξέλιξη είναι επίσης το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης, παρά την (για πολλοστή συνεδρίαση) παλινδρόμησε έως το χαμηλό των 685,83 μονάδων εντούτοις επανήλθε θεαματικά πάνω από τις 700 μονάδες κλείνοντας στις 731,88 μονάδες με άνοδο 4,44% που ήταν και το υψηλό ημέρας. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο για τον τραπεζικό δείκτη από τις 2 Αυγούστου, που σημαίνει ότι καλύφθηκε ένα σημαντικό μέρος από την πρόσφατη διόρθωση.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.074,03 μονάδες με άνοδο 1,58%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.347,75 μονάδες με άνοδο 1,03%.

Κέρδη άνω του 4% είχαν οι Eurobank, Alpha Bank και Εθνική παρ'' ότι στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης κινήθηκαν σε αρνητική τροχιά και με αυξημένες – σε κάποιες περιπτώσεις – πιέσεις, ενώ η Πειραιώς κέρδισε 3,91%. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 4% οι ΔΕΗ και Jumbo, ενώ θετικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Cenregy Holdings, Σαράντης, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ΟΛΠ, Lamda Development, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Titan και οριακά η Coca Cola HBC.

Βελτιωμένη η εικόνα στο φινάλε και για τον Mid Cap όπου με πτώση έκλεισαν μόνο οι Πλαστικά Θράκης, Intrakat και Profile (μετά από διαρκή ιστορικά υψηλά), ενώ κέρδη είχαν μετοχές όπως MIG, Attica Bank, Intralot, Intracom Holdings, Quest Συμμετοχών, AS Company, Παπουτσάνης και MLS.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Βαράγκης, Βιοτέρ, Paperpack, Ευρωσύμβουλοι, Φιερατέξ, CPI, Παΐρης κ.α., ενώ υποχώρησαν οι ΑΝΕΚ, Quality & Reliability, Σελόντα, Καράτζης, Κυριακούλης, Trastor, Αττικές Εκδόσεις, Κτήμα Λαζαρίδη, Reds, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Περσεύς, Κορδέλλου και Inform Λύκος. Στο σύνολο της αγοράς 65 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 50 που υποχώρησαν.

Στις 850 μονάδες η πρώτη καθοριστική αντίσταση

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, το νέο stop στο ημερήσιο short είναι οι 849 μονάδες σε κλείσιμο για το Γ.Δ., ενώ αν υπάρξει κατοχύρωση της περιοχής των 850 μονάδων, τότε θα ενεργοποιηθούν εκ νέου αγοραστές, βάζοντας ξανά την αγορά σε τροχιά να «χτυπήσει» τα προηγούμενα υψηλά της.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, τα επίπεδα των 820 μονάδων είναι η σημαντικότερη στήριξη, η οποία αν διαρραγεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τις 801 και ίσως τις 785 μονάδες.

Θυμίζουμε πως η αγορά είχε χαμηλό τη Δευτέρα στις 814,30 μονάδες όμως έκλεισε στο φινάλε στις 828,95 μονάδες, ενώ χθες το χαμηλό ημέρας ήταν έως τις 820,86 μονάδες, όμως το κλείσιμο ήταν αρκετά υψηλότερα στις 831,64 μονάδες.