Ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων

Ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε υψηλό τριών μηνών «σκαρφαλώνουν» την Πέμπτη οι τιμές του χρυσού, κίνηση που από ξένους αναλυτές αποδίδεται στην αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, με «φόντο» τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και τις εκτιμήσεις ότι η Fed θα δυσκολευτεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Είναι ενδεικτικό ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ σημείωσαν τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχωρεί σε ποσοστό 0,66% έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, στο 1,1183. Νωρίτερα η ισοτιμία βρέθηκε έως το 1,1240.

Πτωτικά κινείται το δολάριο και έναντι του ιαπωνικού γεν σε ποσοστό ,0,47% (στα 117,145 γεν), ενώ έναντι της στερλίνας υποχωρεί 0,08%. Η ισοτιμία με το ελβετικό φράγκο διαμορφώνεται στο 0,9959 με απώλειες 0,83% για το δολάριο.

Την ίδια στιγμή το προθεσμιακό συμβόλαιο του χρυσού ενισχύεται στα 1.154,70 δολάρια, με άνοδο 13,4 δολαρίων (+1,38%), ενώ το ασήμι διαπραγματεύεται στα 14,895 δολάρια.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σταδιακή ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από τα πρόσφατα χαμηλά τους.

Η αιτία βρίσκεται στην πτώση της τιμής του δολαρίου που ως γνωστόν βρίσκεται σε αρνητική συσχέτιση με τα περισσότερα εμπορεύματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρνητικής αυτής συσχέτισης μπορούμε να παρατηρήσουμε στο παρακάτω γράφημα, όπου εμφανίζεται ο δείκτης του δολαρίου σε σχέση με τα δέκα κυριότερα νομίσματα και δείκτης τιμών των βιομηχανικών εμπορευμάτων.

 

Πηγή γραφήματος:Fred graph

Ακόμη πιο εμφανής γίνεται η αρνητική συσχέτιση μεταξύ δολαρίου και πετρελαίου αλλά και μεταξύ της τιμής του χρυσού στο παρακάτω γράφημα όπου όπως διαπιστώνουμε την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον η σχέση δολαρίου-πετρελαίου βρισκόταν πάντοτε σε αρνητική συσχέτιση, ενώ σε σχέση με την τιμή του χρυσού υπήρχαν περίοδοι όπου  βρισκόταν σε θετική συσχέτιση.

 

Πηγή γραφήματος:Macrotrends

Ενδιαφέρον έχει να δούμε όμως μερικά από τα εμπορεύματα που τις τελευταίες ημέρες ενισχύονται έντονα χάριν της πτώσης της τιμής του δολαρίου καθώς και την ισοτιμία αυτού με το ευρώ.

Ένα από τα εμπορεύματα που πιέστηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα είναι ο χαλκός (βλ. γράφημα παρακάτω) ο οποίος από τα χαμηλά των $1.936/τόνο βρίσκεται πάνω από τα $2.000/τόνο με προοπτική να κινηθεί προς τα υψηλά δύο μηνών των $2.148/τόνο.

 

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Αδιαμφισβήτητα η πτώση της τιμής του δολαρίου έδωσε μεγάλη «ανάσα» στην τιμή του πετρελαίου το οποίο βρέθηκε σε χαμηλά ετών δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κλάδο ενέργειας κι όχι μόνο. Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα η τιμή του πετρελαίου προσπαθεί να ανακάμψει και να κινηθεί προς τα υψηλά του Δεκεμβρίου των $38,28/βαρέλι.

 

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Ίσως ένα από τα πιο βασικά μέταλλα που χρησιμοποιείται αρκετά από την βιομηχανία είναι το ασήμι. Συνήθως η τιμή του ακολουθεί αυτή του χρυσού αλλά επηρεάζεται (όπως και ο χρυσός) αρκετά από την τιμή του δολαρίου. Και το ασήμι βρέθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα (βλ. γράφημα παρακάτω) σε χαμηλά επίπεδα όπου τις τελευταίες συνεδριάσεις απομακρύνεται σταδιακά από αυτά χάριν την αποδυνάμωσης της τιμής  του δολαρίου.

 

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Φυσικά ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα δεν είναι άλλο από τον χρυσό, ο οποίος πέραν της τιμής του δολαρίου επηρεάζεται και από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και της παγκόσμιας σταθερότητας γενικότερα καθώς αποτελεί επενδυτικό «καταφύγιο».

Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, η τιμή του χρυσού αφού είχε δημιουργήσει μία ισχυρή βάση γύρω από τα $1.070/ουγγιά ξεκίνησε σταδιακά να ανακάμπτει χάριν των ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Φυσικά και η πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου λειτούργησε ευεργετικά για την τιμή του χρυσού η οποία προσπαθεί να κινηθεί προς τα επίπεδα των $1.200/ουγγιά.

 

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Τι έκανε όμως το δολάριο να χάσει μέρος της αξίας του στην αγορά συναλλάγματος έναντι των δέκα βασικότερων νομισμάτων (κι όχι μόνο); Σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση του έπαιξε η απογοήτευση αναλυτών και επενδυτών σχετικά με δηλώσεις μελών της FED όπου βλέπουν μία ή το πολύ δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος. Αυτό οδήγησε αρκετά χαρτοφυλάκια να από επενδύσουν από δολαριακές αξίες με αποτέλεσμα να παρατηρείται πίεση στην συναλλαγματική του αξία.

Χαρακτηριστικά παρουσιάζουμε το παρακάτω γράφημα το οποίο αναπαριστά την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Όπως παρατηρούμε από τις αρχές Δεκεμβρίου υπήρξε μία σημαντική ενίσχυση για το ευρώ όπου το οδήγησε στα επίπεδα του 1,09 από τα 1,06 κι άλλη μία εχθές όπου από τα 1,09 βρέθηκε λίγο πάνω από τα 1,11 με τις πιθανότητες να είναι υπέρ της ενίσχυσης του ευρώ.

 

Πηγή:Investing.com