Ράλι στις ευρωαγορές μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Ράλι στις ευρωαγορές μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Εντυπωσιακή ώθηση έδωσε στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χαλαρώσει ξανά την πολιτική της εφόσον συνεχιστεί το κλίμα αδύναμης ανάπτυξης, με τον πληθωρισμό να παραμένει εκτός των στόχων που έχουν τεθεί.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν τις προσεχείς εβδομάδες πώς θα αντιδράσουν απέναντι στην ύφεση. Ο κ. Ντράγκι επισήμανε για ακόμη μία φορά τα εργαλεία που διαθέτει, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια ή να παράσχει ένα νέο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση - QE) εάν ο πληθωρισμός δεν φθάσει στο στόχο του.

Οι δηλώσεις του Ιταλού έστειλαν τις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης σε νέα ιστορικά χαμηλά με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 2,6% και του γερμανικού 10ετούς να ξεπερνά το -0,305%.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 1,7% στις 384,78 μονάδες, καταγράφοντας τα υψηλότερο κλείσιμό του από τις 18 Ιανουαρίου.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άλμα 2% στις 12.331 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, κατά 2,2% και ολοκλήρωσε στις 5.509, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,2% στις 7.443,04 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να σημειώνει ράλι 2,5%, κλείνοντας στις 21.133 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 9.240 μονάδες.