Ράλι στη Wall μετά τις δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν

Ράλι στη Wall μετά τις δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν

Με σημαντικά κέρδη διαπραγματεύονται και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, μετά το διάγγελμα του προέδρου Τραμπ που ερμηνεύτηκε ως αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν έπειτα από τη δολοφονία Σολεϊμανί και τα αντίποινα της Τεχεράνης.

Ειδικότερα, ο αμερικανός πρόεδρος εστίασε το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες για τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ από την πυραυλική επίθεση του Ιράν και εκτίμησε παράλληλα ότι η Τεχεράνη «δείχνει να κάνει πίσω».

Παράλληλα, αν και προανήγγειλε νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, η ομιλία του όπως εκτιμούν οι Financial Times άφησε ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές» και για ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει πάνω από 200 μονάδες και βρίσκεται στις 28.787 μονάδες με άνοδο 0,71. Παρόμοια κινείται και ο διευρυμένος S&P 500 που ενισχύεται κατά 0,63% και βρίσκεται στο νέο ιστορικό υψηλό των 3.275 μονάδων, ενώ ακόμα ισχυρότερα κέρδη 0,82% καταγράφει ο τεχνολογικός Nasdaq στις 9.143 μονάδες, που αποτελούν επίσης νέο ιστορικό υψηλό.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε δείξει εξαρχής πρόθεση κατευνασμού των ανησυχιών, καθώς στην πρώτη του αντίδραση στο ιρανικό πλήγμα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter "Όλα καλά. Χτύπησαν δύο βάσεις στο Ιράκ. Εκτιμάμε την κατάσταση. Μέχρι τώρα όλα καλά. Έχουμε τον καλύτερο και τον πιο εξοπλισμένο στρατό στον κόσμο", δείχνοντας ουσιαστικά κατεύθυνση αποκλιμάκωση της έντασης.

Περαιτέρω ώθηση στην αμερικανική αγορά δίνουν τα νέα μακροοοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, με την Automatic Data Processing να αναφέρει ότι οΒΒΒ ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 202.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, όταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 157.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στα επιχειρηματικά νέα, στήριγμα στο ράλι του Dow Jones δίνουν οι μετοχές των UnitedHealth και American Express, οι οποίες ενισχύονται κατά 2,14% και 2,07% αντίστοιχα.

Αντίθετα, έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Boeing η οποία εμφανίζει απώλειες 1,3% έπειτα από την πτώση ουκρανικού αεροσκάφους της εταιρείας στο Ιράν που κόστισε τη ζωή σε 176 επιβαίνοντες. Σημειώνεται ότι η ουκρανική πρεσβεία είχε ανακοινώσει αρχικά ότι δεν υπήρξε τρομοκρατική ενέργεια, αποδίδοντας το περιστατικό σε άλλα αίτια. Στη συνέχεια, ωστόσο, προέβη σε διορθωτική «ανακοίνωση», σύμφωνα με την οποία «οι πληροφορίες σχετικά με την αιτία πτώσης του αεροπλάνου διερευνώνται από τις αρχές. Οποιαδήποτε δήλωση που δεν προέρχεται από τις αρμόδιες αρχές δεν είναι επίσημη».