Ράλι φέρνουν οι ελπίδες επανεκκίνησης της οικονομίας
Εμπορεύματα

Ράλι φέρνουν οι ελπίδες επανεκκίνησης της οικονομίας

Γενικευμένο ράλι ανόδου σχεδόν σε όλα τα εμπορεύματα φέρνουν οι ελπίδες ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει κάνει την κορύφωσή της και ξεκινά η αποκλιμάκωση των επιπτώσεων, με σταδιακή άρση του γενικευμένου lockdown, άρα επαναλειτουργία της οικονομίας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη άκρως καθοριστική και κομβική για την παγκόσμια οικονομία, που όλο το προηγούμενο διάστημα βίωσε το μεγαλύτερο «κλείδωμα» της ιστορίας της, με διακοπή αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των κρατών, «πάγωμα» του διεθνούς εμπορίου, ισχυρούς κλυδωνισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και αναστολή της βιομηχανικής παραγωγής.

Θυμίζουμε πως οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ και τα ναυπηγία είχαν παγώσει το «χτίσιμο» νέων πλοίων, με ό,τι συνεπάγονταν αυτό για τη μηδενική απορρόφηση μετάλλων και άλλων προϊόντων από αυτές.

Ελπίδες υπάρχουν και για την επανέναρξη στο εγγύς μέλλον αρκετών αεροπορικών δρομολογίων, βάζοντας ξανά σε λειτουργία την αεροπορική βιομηχανία που έχει χτυπηθεί τα μέγιστα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, αν και πολλά θα έχουν διαφοροποιηθεί στον κλάδο πλέον.

Θυμίζουμε πως στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον ιό, όπως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, υπάρχουν δεκάδες κατασκευαστικές βιομηχανίες που απορροφούν μέταλλα και ορυκτά, όπως και δεκάδες αυτοκινητοβιομηχανίες. Άρα, μια αλλαγή και μια διαφοροποίηση από το απόλυτο… τίποτα που βρίσκονται τώρα, λειτουργεί θετικά για τα εμπορεύματα.

Σήμερα λοιπόν πέραν του πετρελαίου που ενισχύεται μετά τη μεγάλη χθεσινή πτώση, ενισχύονται όλα τα πολύτιμα μέταλλα αλλά και όλα τα άλλα εμπορεύματα. Ο χρυσός διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2012, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω πτώσης του αμερικανικού δολαρίου και αύξησης της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο.

Πιο αναλυτικά, η τιμή συμβολαίου για τον χρυσό παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +0,53% στα 1.702,20 δολ. ανά ουγγιά, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τις 17 Δεκεμβρίου του 2012.

Ο Άργυρος, συμβόλαιο Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά 2,78% στα 15,59 δολ. ανά ουγγιά, ο παλλάδιο κερδίζει 3,49% στα 2.149 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα ενισχύεται κατά 1,93% στα 746,15 δολ. η ουγγιά.

Σημαντικά κέρδη 3,86% καταγράφει και ο χαλκός, το φυσικό αέρι ενισχύεται κατά 3,70%, το αλουμίνιο +1,63%, ψευδάργυρος +2,50%, μόλυβδος +1,87%, κασσίτερος +3,48% και νικέλιο +1,17%.