Ράλι με νέα τοπικά υψηλά πάνω από τις 824 μονάδες στο ξεκίνημα της χρονιάς

Ράλι με νέα τοπικά υψηλά πάνω από τις 824 μονάδες στο ξεκίνημα της χρονιάς

Ισχυρό ανοδικό ξεκίνημα στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα τοπικά υψηλά κίνησης στις 824 μονάδες με άνοδο που νωρίτερα έφτανε το 1,90%. Η θετική εικόνα ενισχύεται αφενός μεν βραχυπρόθεσμα από το έντονα θετικό κλίμα της περιόδου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, αφετέρου μεσοπρόθεσμα από τις ισχυρές ενδείξεις σε επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής διεθνώς.Λίγο μετά τις 13.00 ο Γενικός Δείκτης βρίσκονταν στις 820,64 μονάδες με άνοδο 1,44% και συνολικές συναλλαγές αξίας άνω των 31 εκατ. ευρώ. 

Τα παραπάνω συνεπικουρούνται και από την αντίστοιχη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών. Και ενώ όλα δείχνουν συνέχιση της ανόδου, τουλάχιστον έως τις 845 μονάδες του ΓΔ, η ανακοίνωση του ανασχηματισμού ήρθε να αποτελέσει συγκυριακά, τουλάχιστον, έναν ακόμη καταλύτη για την ενίσχυση της ανοδικής κίνησης.

Τούτο διότι πολύ απλά, η χρονική συγκυρία ευνοεί την πολιτική σταθερότητα, σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο από πλευράς υποδοχής επενδύσεων στη χώρα μας.

Εξάλλου, το στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι διπλό: πρώτον, να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή του κυβερνητικού έργου ώστε να διατηρηθεί το αλλοδαπό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ημεδαπή˙ δευτερον (και κρισιμότερο) να επιτευχθεί απορρόφηση των εισερχόμενων κεφαλαίων από την οικονομία, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή τροχιά. Τούτο έχει αποτυπωθεί επαρκώς στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, και με δεδομένη τη γενικότερη πεποίθηση ότι οι αγορές θα ισχυροποιηθούν περαιτέρω εντός του 2021, ο δρόμος είναι ανοιχτός.

Και παραδοσιακά, πολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια ανοδικών κινήσεων, μόνο θετικό πρόσημο είχαν, και μάλιστα μεγάλο.

Προσέτι, το μέγεθος των χρηματικών ροών προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες δικαιολογεί έντονη ανοδική κίνηση. Επίσης, η παραδοσιακά υψηλότερη μεταβλητότητα του δικού μας Χρηματιστηρίου, υπονοεί υπεραπόδοση έναντι των υπολοίπων χρηματαγορών, που ούτως ή άλλως φέρουν θετικές προσδοκίες.

Έτσι, το επόμενο βήμα είναι στην επιλογή εταιρειών ή/και κλάδων. Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει σαφώς υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα, και ενδέχεται να συνεχίσει έτσι με μεγάλες πιθανότητες. Οι Entersoft, Byte, Performance, Profile, Space Hellas είναι κάποιες από τις πολλά υποσχόμενες εταιρείες εντός του 2021.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε τέτοιες ανόδους συνήθως ανακοινώνονται απρόσμενες εταιρικές εξελίξεις (εξαγορές, συγχωνεύσεις κ.α.), ακολουθούν συγκινήσεις.

Επίσης, ο κλάδος της ενέργειας και των κατασκευών είναι ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή, συνυπολογίζοντας και τα χρηματικά κεφάλαια που αναμένονται να εισέλθουν. Οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΛΑΜΔΑ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μόνο μερικές από τις σημαντικότερες επενδυτικές προτάσεις.

Κάτι τελευταίο. Έχει παρατηρηθεί (τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς) μια σημαντική μετακίνηση-αποστροφή κεφαλαίων από τις αγορές ομολόγων προς τις μετοχικές αγορές. Ενώ τα ομόλογα που ρευστοποιούνται είναι μικρό ποσοστό επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης των ομολόγων, εντούτοις αυτό το μέγεθος είναι υπεραρκετό να συνταράξει τις αποτιμήσεις των εταιρειών, τουλάχιστον των πιο ενδιαφερουσών από πλευράς προσδοκιών.

---------------------------------