Ράλι από τα... παλιά στο Χ.Α. με ποιοτικά στοιχεία και υποσχέσεις

Ράλι από τα... παλιά στο Χ.Α. με ποιοτικά στοιχεία και υποσχέσεις

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια από τις καλύτερες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να «επιστρέφει» για τα καλά, μέσα από ένα ανατροφοδοτούμενο αγοραστικό κρεσέντο για τράπεζες και blue chips, που είχαμε καιρό να δούμε.

Παρ'' ότι σύσσωμες οι αγορές – μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας το Σαββατοκύριακο για κατάπαυση... πυρός στον εμπορικό πόλεμο για τρεις μήνες - κινήθηκαν ανοδικά, εντούτοις το ράλι στο Χ.Α. είχε στοιχεία ξεσπάσματος «πατώντας» πρωτίστως σε εγχώριους παράγοντες.

Η αγορά είχε πιεστεί υπέρμετρα κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη όπου ο Γενικός Δείκτης έφτασε σε χαμηλά 32 μηνών και ο τραπεζικός δείκτης σε νέα ιστορικά χαμηλά, μέσα από έναν... πλειστηριασμό αρνητικών ειδήσεων και σεναρίων καταστροφής.

Ένα από αυτά τα σενάρια, ήταν και η καλλιεργούμενη φημολογία ότι το επόμενο «χτύπημα» του αμερικανικού QCM θα ήταν από την Ελλάδα, κάτι που άφηνε ένα πέπλο σκοτεινιάς και τρόμου πάνω από την αγορά. Όμως, κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από την περασμένη εβδομάδα, κάτι που συνδυαστικά με ορισμένους άλλους θετικούς καταλύτες, συνέδραμε στη δημιουργία αυτής της σημαντικής αλλαγής σκηνικού στο Χ.Α.

Οι ανακοινώσεις θετικών αποτελεσμάτων από κορυφαίες εισηγμένες του Χ.Α., η αναβάθμιση των προσδοκιών για το σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, το mega deal μεταξύ Eurobank και Grivalia Properties, οι εξαιρετικές ανακοινώσεις από τον όμιλο Μυτιληναίος, αλλά και η διαρροή ότι δεν είναι από την Ελλάδα το επόμενο «χτύπημα» του QCM ήταν οι κυρίαρχοι συνδυαστικοί λόγοι που ξεκόλλησαν από το λήθαργο την αγορά.

Σ'' ένα περιβάλλον ακραίας υποτίμησης, με τις τράπεζες να έχουν «λιώσει» κυριολεκτικά με αποτιμήσεις αστείες απ'' όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, οι long βρήκαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να αλλάξουν – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – την εικόνα της αγοράς. Την ίδια ώρα, πολλά κορυφαία blue chips της αγοράς είχαν εγκλωβιστεί στο αρνητικό σπιράλ ρευστοποιήσεων, φόβου και πανικού, κάτι που τα είχε οδηγήσει σε χαμηλά έτους ή ετών!

Στο Liberal, κατ'' επανάληψη το τελευταίο διάστημα έχουμε αναφερθεί στις επενδυτικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί λόγω της επικράτησης ακραίων και καταστάσεων, που έστειλαν στο καναβάτσο, άκριτα και χωρίς καμιά τεχνοκρατική προσέγγιση, μετοχές εταιρειών με καλά αποτελέσματα και άριστη επιχειρηματική υπόσταση.

Η αγορά από την περασμένη εβδομάδα είχε δείξει ότι οι long ανασυντάσσονται, καθώς ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,50%, ενώ την Παρασκευή είχε άνοδο 1,95%.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 632,68 μονάδες και με ένα εντυπωσιακό σε κλιμάκωση διάγραμμα έφτασε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης έως το υψηλό των 662,56 μονάδων όταν ενισχύονταν άνω του 5,10%, για να κλείσει τελικώς στις 659,72 μονάδες με κέρδη 4,68%! ήταν μια συνεδρίαση που είχε να γίνει πολύ καιρό στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Κύριο ποιοτικό στοιχείο της συνεδρίασης ήταν η αύξηση του τζίρου και του όγκου που «μοιράστηκε» περισσότερο στην αγορά και δεν εστιάστηκε σε ένα πολύ μικρό μπλοκ μετοχών, παρ'' ότι βεβαίως οι τράπεζες δέσποσαν καταλυτικά. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 96,91 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα να είναι μόλις 7,52 εκατ. ευρώ, ήτοι το 7,81% του συνόλου. Τέτοιος τζίρος σε συνεδρίαση... ροής και όχι μέσω πακέτων ή placement, είχε να γίνει πάρα πολύ καιρό στο Χ.Α.

Τα 45,66 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες, με την Alpha Bank να κυριαρχεί διακινώντας 15 εκατ. ευρώ, η Eurobank διακίνησε 13,43 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 13,23 εκατ. και η Εθνική 10,86 εκατ. ευρώ. Από πλευράς όγκων, η Eurobank κυριάρχησε ξανά με 22,72 εκατ. τεμάχια.

Η Εθνική κυριάρχησε στις αποδόσεις τόσο στις τράπεζες όσο και σε όλο τον FTSE 25 καταγράφοντας άνοδο 15,23% και κλείσιμο στο 1,18 ευρώ, η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 10,86% έχοντας συνολική διακύμανση 16,23%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 9,60% με συνολική διακύμανση 14,48%, ενώ η Eurobank έκλεισε με άνοδο 6,38%.

Στον υπόλοιπο Large Cap μόνο η ΕΥΔΑΠ (-0,19%) έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, ενώ ξεχώρισαν blue chips όπως ΓΕΚ Τέρνα +8,84%, Viohalco +7,90%, Μυτιληναίος +7,16%, Aegean Airlines +6,12%, Σαράντης +5,71%, Fourlis +5,62%, ΔΕΗ +5,23%, OTE +4,50%, Grivalia Properties +4,48%, EXAE +4,79%, ΟΠΑΠ +4,22% κ.ο.κ.

Πολύ καλή ήταν η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου πτωτικά έκλεισε μόνο η Νηρέας (-0,12%). Ξεχώρισαν τίτλοι όπως Τεχνική Ολυμπιακή +10,17%, Intracom Holdings +8,73%, MIG +8,55%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +8,13%, Ελλάκτωρ +7,99%, Cenergy Holdings +7,77%, Intralot +6,73%, Intracom Κατασκευές +6,42% κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν τίτλοι όπως ElvalHalcor, Σωλ. Τζιρακιάν, Pasal, Centric και ΒΙΣ, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Forthnet, Newsphone, CPI, Frigoglass, Αλουμύλ, Revoil, ΙΑΣΩ, Profile και Εβροφάρμα. Στο σύνολο της αγοράς, 94 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 20 που υποχώρησαν.