Ράλι αντίδρασης στο ΧΑ με ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ και Μυτιληναίο

Ράλι αντίδρασης στο ΧΑ με ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ και Μυτιληναίο

Εναρμονισμένο απόλυτα με το διεθνές κλίμα ήταν σήμερα το Χ.Α. καθώς τα νέα ιστορικά υψηλά του Nasdaq και το σημαντικό ράλι των ευρωπαϊκών δεικτών, έφεραν το Γ.Δ. στις 662 μονάδες με άνοδο 3,21% που ήταν και το υψηλό ημέρας, με αιχμές τις ΓΕΚ Τέρνα (+7,17%), ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική, Μυτιληναίο κ.α.

Τα θετικά μηνύματα από τη μάχη που δίνουν πολλές διεθνείς εταιρείες για την παρασκευή εμβολίου κατά του Covid-19 αλλά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ όπου οι νέες θέσεις εργασίας κατέγραψαν ρεκόρ τον Ιούνιο, ήταν οι κύριοι λόγοι που έφεραν τη γενικευμένη αντίδραση διεθνώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο DAX της Φρανκφούρτης έφτασε να κερδίζει έως και 3,20% φτάνοντας στις 12.650 μονάδες, ενώ ράλι καταγράφει και ο ευρωπαϊκός νότος, με τον ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης να αγγίζει έως και το +4,30% και τον ιταλικό FTSE MIB στο +3%.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με τους πωλητές εξοβελισμένους, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε μόνιμα ανοδικά, με τα κέρδη να κλιμακώνονται το τελευταίο δίωρο, όταν και ενισχύθηκε η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 1.600 μονάδες κλείνοντας στις 1.603,12 μονάδες με άνοδο 3,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 381,77 μονάδες με άνοδο 3,13%, ενώ έφτασε έως το +5,28%.

Η αξία συναλλαγών στα γνώριμα επίπεδα όλων των τελευταίων ημερών, διαμορφώθηκε ξανά κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 46,5 εκατ. ευρώ, με τα 16 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και συνολικά τα 43,6 ευρώ στις 25 μετοχές του Large Cap.

Αυτό σημαίνει πως σε όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν μόλις 2,9 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει την απολύτως μονοδιάστατη εικόνα της αγοράς, όπου όλη η ρευστότητα πηγαίνει στις μετοχές του FTSE 25, με αποτέλεσμα σχεδόν τα 2/3 του ταμπλό να είναι ωσεί παρόν στην αγορά, με μηδαμινούς όγκους και τζίρους, ακόμη και σε περιπτώσεις ποιοτικών και άξιων εταιρειών.

Μια κατάσταση παγιωμένη πλέον, που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που έχουν συντελέσει στο να υπάρχει αυτή η καταφανής στρέβλωση στην αγορά.

Σήμερα παρ’ ότι οι τράπεζες προσπάθησαν να πάρουν τα ηνία, εντούτοις οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας βγήκαν με έμφαση στο προσκήνιο και με αγορές στο τέλος, έκλεισαν με άνοδο από 3% έως 7,17% και στο υψηλό ημέρας.

Όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα με άνοδο 7,17% ξεχώρισε παίρνοντας ώθηση από την επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση, στο +6,61% ο ΟΠΑΠ, +6% η ΔΕΗ, +5,79% η Εθνική, +4,67% η Μυτιληναίος, +4,33% η Jumbo, +4,14% το ΑΔΜΗΕ, +4,09% η Σαράντης, +3,91% ο ΟΤΕ κ.ο.κ. Καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε αρνητικά, καθώς πέρασε στο τέλος σε θετικό έδαφος και η Coca Cola HBC που στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης ήταν σε πτωτική τροχιά.

Καλή η εικόνα και στον Mid Cap όπου ξεχώρισαν οι AVAX, ΟΛΘ, MIG, Intracom Holdings, Cenergy Holdings, Attica Bank, Quest Συμμετοχών, Κρι Κρι και Autohellas. Στην ευρύτερη αγορά, ράλι έκαναν μετοχές όπως Κέκροπας (+23,54%), Δομική Κρήτης (+19,79%), Sato (+19,35%), Κυριακούλης Ναυτιλιακή (+8,52%), Byte Computer, ΑΝΕΚ και Audiovisual. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Κρέκα, Προοδευτική, Σωλ. Τζιρακιάν, Ίντεργουντ, Δρομέας, Έλτον, Space Hellas κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 76 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 27 που υποχώρησαν.