Ράλι αντίδρασης με αιχμή τις τράπεζες και τον FTSE 25 στο ΧΑ

Ράλι αντίδρασης με αιχμή τις τράπεζες και τον FTSE 25 στο ΧΑ

Συνεχίζεται το ράλι ανοδικής αντίδρασης στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο ακολουθώντας την κίνηση των διεθνών αγορών καταγράφει σημαντικά κέρδη, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, ενώ ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να κινηθεί εκ νέου στη ζώνη των 550 μονάδων.

Η δέσμευση της Federal Reverse, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για απεριόριστες αγορές και διάθεση ρευστότητας όσο χρειαστεί για τη μάχη κατά των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, είναι η κεντρική αιτία που σήμερα δίνει σε όλες τις αγορές δύναμη αντίδρασης.

Ευρύτερα διεθνώς, μολονότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το που θα σταματήσει το μνημειώδες «άδειασμα» των μετοχικών αξιών σ’ όλες τις αγορές, υπάρχει ένα γενικευμένο ανασκούμπωμα, τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Κεντρικοί θεσμοί και επιμέρους κράτη προβαίνουν σε ρηξικέλευθα και σημαντικά προγράμματα στήριξης των οικονομιών, σε βαθμό που ουδέποτε έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, σήμερα καταγράφεται γενικευμένη αντίδραση όλων των διεθνών αγορών, ενώ ράλι αντίδρασης καταγράφει και η συντριπτική πλειονότητα των εμπορευμάτων, με οδηγούς τον χρυσό και το πετρέλαιο.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε την ανθεκτικότητα της αντίδρασης διεθνώς, δεδομένου ότι όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές, η αβεβαιότητα για το βάθος αλλά και τη χρονική διάρκεια της κρίσης, είναι και παραμένουν οι ισχυρότεροι καταλύτες.

Εντός αυτού του σκηνικού, το ελληνικό χρηματιστήριο που χθες υποχώρησε σε ποσοστό 5,58% υπερβάλλοντας – όλο το τελευταίο διάστημα στην πτώση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών - βγάζει σημαντική ανοδική αντίδραση με αγορές τόσο στις τράπεζες, όσο και στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται έντονα ανοδικά από την αρχή της συνεδρίασης, έχοντας ανέλθει στις 548 μονάδες με άνοδο 6,84%, ενώ σε μέτριο τέμπο κινείται η αξία συναλλαγών διαμορφούμενη μόλις στα 45 εκατ. ευρώ.

O FTSE 25 που χθες υποχώρησε κατά 8,30% διαπραγματεύεται στις 1.310 μονάδες με άνοδο 6,50%, ενώ έφτασε πρωτύτερα έως το +8,34%. Ο τραπεζικός δείκτης που χθες είχε μεγάλη πτώση 13,94% κλείνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενισχύεται κατά 11,21% στις 298 μονάδες.

Στις τράπεζες, κέρδη άνω του 14% έχει η Πειραιώς, κοντά στο 13% ενισχύεται η Alpha Bank, +10,24% η Εθνική και +9,52% η Eurobank. Στον ευρύτερο Large Cap, ξεχωρίζει η ΔΕΗ με άνοδο έως 16%, στο +10,46% η Viohalco, ενώ σημαντική αντίδραση βγάζουν τίτλοι όπως ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ κ.α.

Στον Mid Cap, αντίδραση σε ποσοστό 16,39% βγάζει η Intralot που είχε εξαϋλωθεί τελευταία, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι ΟΛΘ, AVAX, Ικτίνος (χθες έχασε κοντά στο 20%), Κέκροπας, Attica Bank, Profile, Autohellas (χθες υποχώρησε κατά 15,94%), MIG, Πλαίσιο, Intralot και Cenergy Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 90 μετοχές ενισχύονται έναντι 23 που υποχωρούν.