Ράλι αντίδρασης άνω του 3% στο ΧΑ με τράπεζες, ΔΕΗ και Aegean

Ράλι αντίδρασης άνω του 3% στο ΧΑ με τράπεζες, ΔΕΗ και Aegean

Εν μέσω εξαιρετικού κλίματος διεθνώς και τις ευρωπαϊκές αγορές σε ράλι αντίδρασης έως και 3,50%, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει δυναμική άνοδο με το Γενικό Δείκτη πλέον στην περιοχή των 670 μονάδων, με αιχμές του δόρατος τη ΔΕΗ που ενισχύεται άνω του 7% και τις τράπεζες που κερδίζουν έως 8%. 

Η εικόνα της αγοράς είναι εξαιρετική με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία πωλητών, καθώς η άνοδος έρχεται «εύκολα» με ήπιες – για το εύρος του ράλι – συναλλαγές, στοιχείο που ασφαλώς δείχνει ότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν υπάρχουν σημαντικές εισροές νέων κεφαλαίων, αλλά αναδιάταξη θέσεων μεταξύ των υπαρχόντων. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό ότι η αγορά – όπως έδειξε στις συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας κράτησε την ευρύτερη περιοχή των 630 – 640 μονάδων χωρίς να απομακρυνθεί από τη ζώνη ψυχολογίας των 650 μονάδων, ενώ σήμερα με άνοδο άνω των 20 μονάδων, προσεγγίζει την περιοχή των 670 μονάδων, καταγράφοντας κέρδη 3,36%. 

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 34 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ήπιο τέμπο τηρουμένων των αναλογιών, όμως σε σαφώς πιο αυξημένα επίπεδα έναντι της χθεσινής ημέρας που είχε διαμορφωθεί μόλις στα 43,9 εκατ. ευρώ με τα 16,6 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, οι οποίες ήδη έχουν φτάσει τον ίδιο τζίρο στο πρώτο 4ωρο της σημερινής συνεδρίασης. 

Ο FTSE 25 έχει ανέλθει στις 1.623 μονάδες με άνοδο 3,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 377 μονάδες με ράλι ανόδου άνω του 7%. Ο κλάδος, πέραν του διεθνούς κλίματος, παίρνει ώθηση και από την κίνηση του Έλληνα Κροίσου Αριστοτέλη Μυστακίδη στην Πειραιώς, καθώς απέκτησε ποσοστό άνω του 5%, δίνοντας νέο ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Πειραιώς ξεχωρίζει σήμερα σε όλο τον FTSE 25 έχοντας άνοδο άνω του 8%. 

Παράλληλα, καλές είναι οι πληροφορίες για το 9ο Greek Investment Forum που γίνεται διαδικτυακά με τη συμμετοχή 29 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών και διοργανώνει η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Το παρόν δίνουν 77 funds και 116 αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ έχουν προγραμματιστεί 550 συναντήσεις – meetings που φέτος θα γίνουν εξ αποστάσεως, διαδικτυακά. 

Σήμερα λοιπόν στο ταμπλό πλην της Πειραιώς ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ, Εθνική και Eurobank με άνοδο άνω του 7%, πλέον του 6% κερδίζουν οι Alpha Bank και Aegean Airlines, ενώ σημαντική άνοδο σημειώνουν μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, Viohalco, Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ κ.λπ. 

Στον Mid Cap ξεχωρίζει η MIG που ύστερα από τις πρόσφατες απώλειες ενισχύεται κατά 7,95%, ενώ εξαιρετική εικόνα έχουν οι AVAX, Autohellas, Intralot, Attica Bank, Intrakat, Κρι Κρι, Cenergy Holdings, Profile, Intracom Holdings και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 87 μετοχές ενισχύονται έναντι 22 που υποχωρούν.