Ράλι άνω του 7% σε τράπεζες και mid caps το 5ήμερο

Ράλι άνω του 7% σε τράπεζες και mid caps το 5ήμερο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, η τρίτη διαδοχική μετά τις ευρωεκλογές, η οποία είχε όλα τα στοιχεία που καθιστούν μια αγορά ελκυστική, με εναλλαγές, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, διορθώσεις αλλά και νέα πονταρίσματα σχεδόν σε όλων των ειδών τους τίτλους.

Η αγορά βρίσκεται σε γενικευμένη αφύπνιση, κάτι που οδηγεί σε αναζωπύρωση σεναρίων για επιχειρηματικές εξελίξεις και deals, ενώ το ενδιαφέρον στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι ότι βγαίνουν στο προσκήνιο με έμφαση και οι μετοχές της μεσαίας αλλά και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Χωρίς να υστερούν επ'' ουδενί οι τράπεζες, αρκετά χαρτιά του Mid Cap (+7,26% το 5ήμερο) αλλά και των μικρότερων αποτιμήσεων έως και της περιφέρειας, έχουν σημαντικές αποδόσεις, ανεβάζοντας όγκους και τζίρους, χωρίς ασφαλώς να λείπουν οι υπερβολές που πάντα «συνεπικουρούν» σε τέτοιες συγκυρίες θετικής ψυχολογίας.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 3,85% αυτή την εβδομάδα, ανεβάζοντας τα κέρδη τους πρώτους 5,5 μήνες του 2019 στο +38,16%, φτάνοντας μάλιστα σε νέα υψηλά 13 και πλέον μηνών.

Ο FTSE 25% ενισχύθηκε κατά 2,61% το 5ήμερο με τα κέρδη στο έτος να φτάνουν στο 33,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε νέο εβδομαδιαίο ράλι σε ποσοστό 7,68%, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του ''19 στο +80,76%.

Στα αξιοσημείωτα αυτής της εβδομάδας η σημαντική αφύπνιση μετοχών του Mid Cap εν μέσω αύξηση συναλλαγών, κάτι που έδωσε νέο ενδιαφέρον στην αγορά. Μετοχές εταιρειών όπως AVAX, Νηρέας, MIG, Κέκροπας, Τεχνική Ολυμπιακή και Attica Bank, λιγότερο ή περισσότερο, έδωσαν καλές αποδόσεις, με την αγορά να δείχνει αντανακλαστικά σε κάποιες επιχειρηματικές εξελίξεις.

Η αγορά εξακολουθεί να «χτίζει» στην προσδοκία αλλαγής πολιτικού σκηνικού στις αρχές Ιουλίου, κάτι που συντηρεί το ενδιαφέρον και κρατάει σε εγρήγορση όλο το σύστημα. Τα κεφάλαια που έχουν εισαχθεί στην αγορά παραμένουν μέσα, ενώ μέσα της αναδιάταξης και των εναλλαγών θέσεων, ανατροφοδοτείται – με νέους πρωταγωνιστές – η δυναμική.

Ξένοι οίκοι, διαχειριστές αλλά και μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης όπως το Bloomberg προεξοφλούν ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα πετύχει αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, κάτι που θα φέρει πιο φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές, αποδίδοντας σ'' αυτή την προσδοκία τη μεγάλη άνοδο της αγοράς.

Συνάμα, το ρίσκο χώρας μειώνεται διαρκώς και μάλιστα το ράλι των ομολόγων καταπλήσσει πολλούς που σε καμιά περίπτωση δεν ανέμεναν τόσο ταχύτατη υποχώρηση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μέσα σ'' αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά διαδικασίες έκδοσης ομολόγου Tier II 300 -350 εκατ. ευρώ, αναθέτοντας στις Goldman Sachs International και UBS Investment Bank τη διοργάνωση μιας σειράς συναντήσεων με επενδυτές στο Λονδίνο.

Μείωση τζίρου και συσσώρευση την Παρασκευή

Κυρίαρχο στοιχείο στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών που κατήλθε στα 57 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 95 – 100 των προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας, κάτι που έριξε το μέσο τζίρο στα 87,3 εκατ. ευρώ το 5ήμερο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 847,36 μονάδες με πτώση 0,35%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 842,61 μονάδες και υψηλό στις 852,62 μονάδες. Με πτώση 0,61% έκλεισε ο FTSE 25 και 0,41% ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ο Mid Cap ξεχώρισε για ακόμη μια συνεδρίαση κλείνοντας στις 1.269,21 μονάδες με άνοδο 1,16%, συμπληρώνοντας 6ήμερο ανοδικό σερί.

Στις τράπεζες η εικόνα ήταν μεικτή, με την Εθνική να κερδίζει 1,27%, τη Eurobank να διορθώνει 1,34%, η Alpha Bank στο -0,89%, ενώ η Πειραιώς διόρθωσε ενδοσυνεδριακά και στο τέλος έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη.

Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις άνω του 3% είχε η Fourlis, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ. Κέρδη είχαν μετοχές όπως Viohalco, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Lamda Development, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap η Attica Bank μετά το χθεσινό +14,26% έκλεισε εκ νέου με ράλι +14,59% με όγκο 2,43 εκατ. τεμάχια, η MIG στο +3,90%, Intralot +3,09% και Νηρέας +1,46%. Διόρθωσε κατά 4,37% η Τεχνική Ολυμπιακή, στο -2,08% η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και -1,08% η AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά κέρδη είχαν τίτλοι όπως Mevaco, Ίντεργουντ, ΑΕΓΕΚ, Μινέρβα, Λανακάμ, Revoil, Γενική Εμπορίου, Lavipharm, Ίλυδα, Μοτοδυναμική, CPI, Ελτράκ, Profile, Reds και Επίλεκτος. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Moda Bagno, Κορδέλλου, Audiovisual, Ιατρικό Αθηνών, Inform Λύκος, Centric, Κλωστ. Ναυπάκτου, Byte Computer και F.G. Europe. Στο σύνολο της αγοράς, παρά την πτώση του Γ.Δ., 55 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 51 που υποχώρησαν.