Ράλι άνω του 2% στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Ράλι άνω του 2% στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Σημαντικό μέρος των πρόσφατων απωλειών διέγραψε σήμερα η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να ανακτά θεαματικά τις 25.000 μονάδες, μετά τη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη Πάουελ ότι προτίθεται να λάβει μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία των ΗΠΑ από τις εντάσεις του εμπορικού πολέμου.

Συγκεκριμένα, ο Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε σήμερα ότι η Fed παρακολουθεί στενά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που χρειαστεί θα επέμβει προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι σε παρόμοιο μήκος κύματος, είχε κινηθεί χτες ο επικεφαλής της Federal Reserve Bank του Σεντ Λιούις, Τζέημς Μπούλαρντ λέγοντας ότι «ενδεχομένως να δικαιολογείται σύντομα» μία μείωση των επιτοκίων.

«Η αγορά ήθελε να το ακούσει αυτό από τον Πάουελ. Όταν ο Πάουελ λέει ότι παρακολουθούμε την αγορά - είτε έχει δίκιο είτε όχι - η αγορά αρχίζει να πιστεύει στην παρέμβαση Πάουελ», σημειώνει χαρακτηριστικά αναλυτής της SunTrust Private Wealth.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πραγματοποίησε άλμα 512 μονάδων ή 2,06% και ολοκλήρωσε στις 25.332 μονάδες. Παρομοίως, ο διευρυμένος δείκτης S&P ενισχύθηκε επίσης κατά 2,14% στις 2.803 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq που είχε δεχθεί χθες τις μεγαλύτερες πιέσεις, σήμερα έκλεισε στις 7.527 μονάδες με ράλι 2,65%.

Περαιτέρω αισιοδοξία στην αμερικανική αγορά μετέδωσαν και οι δηλώσεις Τραμπ στη Μ. Βρετανία, για την «πολύ σημαντική εμπορική συμφωνία» που υποσχέθηκε στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. «Πιστεύω ότι θα έχουμε μια ουσιαστική και δίκαιη εμπορική συμφωνία και νομίζω ότι είναι κάτι που το θέλουν και οι δύο πλευρές», είπε ο Τραμπ τη διάρκεια των συνομιλιών τους, δηλώνοντας σίγουρος για την επιτυχία.

Νωρίτερα, στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ, με θετικά πρόσημα είχαν κλείσει και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς το θετικό κλίμα απογείωσε τον ευαίσθητο σε θέματα εμπορίου κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, που πραγματοποίησε ράλι 3,2% δίνοντας γενικότερη ώθηση στα ευρωπαϊκά ταμπλό.