Ράλι 83% στις τράπεζες και 41,6% στον ΓΔ το 6μηνο στο ΧΑ

Ράλι 83% στις τράπεζες και 41,6% στον ΓΔ το 6μηνο στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην κορυφή των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2019 το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να ποντάρουν στην «επιστροφή» της χώρας στην ανάπτυξη και στην κανονικότητα, με τις τράπεζες – που αποτελούν τον πιο νευραλγικό κλάδο της οικονομίας – να ηγούνται στο ράλι προεξόφλησης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 41,61% το πρώτο εξάμηνο του 2019 επίδοση που έχει να γίνει (σε εξάμηνο) τουλάχιστον μια 20ετία, από την εποχή της ευδαιμονίας του Χ.Α., ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 83,40%!

Ο FTSE 25 ενισχύθηκε σε ποσοστό 38,31%, ενώ ο Mid Cap κέρδισε 36,14%! Τα στατιστικά στοιχεία μπορεί συνήθως να κουράζουν, όμως – σ'' αυτή την περίπτωση – αξίζουν την παράθεση, δεδομένου ότι δίνουν απολύτως χαρακτηριστικά την εικόνα. Μια εικόνα που δείχνει μάλιστα πως το καλό κλίμα μεταγγίστηκε – ειδικά το μήνα Ιούνιο – και σε μετοχές πέρα των τραπεζών – οι οποίες κατά τη διάρκεια του μήνα που φεύγει, παρουσίασαν εύλογα σημάδια κόπωσης.

Ο Ιούνιος ήταν ο έκτος διαδοχικός ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη που ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,61% - κάτι που έχει να γίνει από το 2012 όπως θυμίζει το στέλεχος της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης.

Κυρίαρχο ποιοτικό στοιχείο του Ιουνίου ήταν η διεύρυνση του ενδιαφέροντος για μετοχές του μεσαίου και μικρότερου χώρου, αλλά και το γεγονός ότι ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε κοντά στα 86 εκατ. ευρώ.

Κεντρικός καταλύτης που «φόρτισε» την κατάσταση και το μήνα Ιούνιο ήταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εκλογών της 26ης Μαΐου, που προκάλεσε ντόμινο πολιτικών εξελίξεων, επίσπευση εκλογών, άρα και μείωση του πολιτικού ρίσκου, με πολύ μικρή προεκλογική περίοδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτόν τον μήνα είδαμε και πρωτοφανές ράλι αποφόρτισης και στις αποδόσεις των ομολόγων που έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά, αντανακλώντας τη μείωση του ρίσκου χώρας, ενώ σ'' αυτό συνέβαλε το επίσης γενικευμένο ράλι στα ομόλογα ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Πλέον, η αγορά μπαίνει με άλλες προοπτικές στο δεύτερο εξάμηνο, έχοντας και τις εκλογές την επόμενη εβδομάδα, όπου ήδη προεξοφλείται πολιτική αλλαγή που δύναται να συντηρήσει το καλό επενδυτικό κλίμα, με έμφαση στις επενδύσεις και στη μείωση της φορολογίας.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 3,55%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,64%, ο Mid Cap 3,91%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης – μετά την πρόσφατη διόρθωση – επανήλθε με κέρδη 7,36%. Ο μέσος τζίρος του πενθημέρου έφτασε στα 83,1 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 7,3% έναντι της προηγούμενης.

Σήμερα Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε σε νέα υψηλά σχεδόν 18 μηνών και στις 868,48 μονάδες με άνοδο 1,09% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε στις 856,62 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών, λόγω κλεισίματος εξαμήνου και κινήσεις της τελευταίας στιγμής εκτοξεύτηκε στα 125,03 εκατ. ευρώ, με τα 18 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα σε Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, OTE, Τιτάν και Jumbo. Στη Eurobank διακινήθηκαν 20,78 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 67,8 εκατ. ευρώ!

Στις τράπεζες έγινε ρελάνς αγοραστών στο φινάλε κυρίως, με την Alpha Bank να κλείνει με άνοδο 5,39%, τη Eurobank στο +4,22%, Πειραιώς +3,86% και Εθνική +2,47%. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών, κέρδη άνω του 3% είχε η ΔΕΗ, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 5% είχαν οι MIG, AVAX και Intracom Holdigns, στο +3,56% η Intralot, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι Πλαίσιο, Ικτίνος, Παπουτσάνης και Attica Bank. Στην ευρύτερη αγορά, με κέρδη έκλεισαν οι Forthnet, ΣΙΔΜΑ, Lavipharm, Ίντεργουντ, Αλουμύλ, Κλωστ. Ναυπάκτου κ.α.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Pasal, Δομική Κρήτης, ΑΕΓΕΚ, Audiovisual, Κυριακούλης, Frigoglass, Ιατρικό Αθηνών, Byte Computer, Μοτοδυναμική και Attica Συμμετοχών. Συνολικά, 64 μετοχές είχαν άνοδο και 47 πτώση.