Ράλι 4% για το πετρέλαιο μετά τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής

Ράλι 4% για το πετρέλαιο μετά τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής

Photo by Reuters/Heinz-Peter Bader

Κέρδη της τάξης του 4% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Σάββατο οι χώρες παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου μαζί με τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Τα κέρδη φαίνεται πως ενίσχυσε και η «προθυμία» της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει και σε μεγαλύτερη μείωση από αυτή που έχει συμφωνηθεί. 

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπό τους όρους της συμφωνίας του Σαββάτου, η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωθεί κατά 558.000 βαρέλια ημερησίως, επιπλέον της μείωσης κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως που έχει επιτευχθεί μεταξύ των μελών του OPEC, διαμορφώνοντας τη συνολική μείωση στο περίπου 2% της παγκόσμιας παραγωγής.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του προτίθεται να μειώσει την παραγωγή ακόμα και κάτω των 10,058 εκατ. βαρελιών που έχει ήδη συμφωνηθεί. Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 10,72 εκατ. βαρέλια το Νοέμβριο, υψηλότερα από τα 10,625 εκατ. βαρέλια τον Οκτώβριο. 

Η τιμή του αργού WTI ενισχύεται 3,75% στα 56,43 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent στο ICE του Λονδίνου καταγράφει άνοδο 3,9% στα 53,70 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει υψηλό έτους στα 56,73 δολάρια.

Σημειώνεται πως το WTI έχει ενισχυθεί σχεδόν 20% από όταν ο OPEC ανακοίνωσε τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής στις 30 Νοεμβρίου. 

Οι μειώσεις στις χώρες εκτός OPEC, εάν πραγματοποιηθούν θα σηματοδοτήσουν μια άνευ προηγουμένου συνεργασία ανάμεσα σε παραγωγικές αντίπαλες χώρες εδώ και 15 χρόνια. Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και οι παραγωγοί θα συνεδριάσουν ξανά σε έξι μήνες για την αξιολόγησή της. 

«Αυτή είναι μια ιστορική συμφωνία», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας. «Είναι η πρώτη φορά που τόσα πολλά κράτη από διαφορετικά μέρη του κόσμου συγκεντρώνονται σε ένα δωμάτιο και καταφέρνουν αυτό που συμφωνήσαμε». 

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης -κατά 300.000 βαρέλια- θα πραγματοποιηθεί από τη Ρωσία, η οποία παράγει και το περισσότερο πετρέλαιο από όποια άλλη χώρα. Επίσης, σε μειώσεις δεσμεύτηκαν και άλλα δέκα κράτη, μεταξύ των οποίων το Ομάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Σουδάν και το Μεξικό.