Πτωτική η πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη στο Χρηματιστήριο

Πτωτική η πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη στο Χρηματιστήριο

Μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες και κέρδη για τον Οκτώβριο σε ποσοστό 7,20% για το Γενικό Δείκτη, η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ήταν πτωτική – διορθωτική για το ελληνικό χρηματιστήριο. Με φόντο τις εξελίξεις στις τράπεζες και όλες τις δαιδαλώδεις και δύσκολες διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και «καθαρισμού» ισολογισμών τους, η αγορά δεν μπόρεσε να υποστηρίξει τις 720 μονάδες που ανήλθε τη Δευτέρα και με ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων κύλησε ακόμη και κάτω από τη ζώνη των 680 μονάδων.

Εκτός από τις εξελίξεις στις τράπεζες, σε πολιτικό και δημοσιονομικό επίπεδο δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη που θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις προοπτικές της αγοράς ή να δώσει ένα ξεχωριστό (έστω και βραχυπρόθεσμο) «νεύμα». Και τούτο διότι το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών παραμένει για πολλά ζητήματα, το «κρυφτούλι» συνεχίζεται για τα ισοδύναμα, οι δηλώσεις για τη δόση των 2 δισ. μάλλον μπερδεύουν περισσότερο, οπότε η νευρικότητα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια εξακολουθούν να διέπουν όλη την οικονομία.

Εν κατακλείδι, υπάρχει έντονη ανησυχία για το αν στο Eurogrοup την προσεχή Δευτέρα 9 Νοεμβρίου θα υπάρξει έγκριση για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, ή αν θα οδηγηθούμε στο… γαϊτανάκι διαρκών αναβολών που έχουμε ζήσει κατ' επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν! Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο το θολό σκηνικό στις τράπεζες, η αγορά δε θα μπορούσε να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα, μιας και τα τραπεζικά «χαρτιά» βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα των ρευστοποιήσεων, ευρισκόμενες ξανά κοντά στο φάσμα των ιστορικών τους χαμηλών!

Ο Γενικός Δείκτης μετά το -3,10% της Πέμπτης την Παρασκευή έκλεισε επίσης στο χαμηλό ημέρας και στις 677,43 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,33%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 689,55 μονάδες (+0,43%). Σε ότι αφορά το 5ήμερο, ο Γ.Δ. κατέγραψε απώλειες 3,39%, ανεβάζοντας την πτώση το 10μηνο του 2015 στο 18%!

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 202,46 μονάδες με πτώση 5,08%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 19,57%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 201,39 μονάδες με απώλειες 2,07%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 44,7 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος ανήλθε στα 304,82 εκατ. τεμάχια, με την Πειραιώς να διακινεί πάνω από το 1/3 αυτού, ήτοι 111 εκατ. τεμάχια, μέσω και δύο πακέτων 5 εκατ. και 8,225 εκατ. τεμαχίων αντίστοιχα στα 0,056 ευρώ. Στην κορυφή των τραπεζικών απωλειών βρέθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής η Alpha Bank υποχωρώντας κατά 11,82%, η Εθνική στο -3,84% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Eurobank.

Στο χώρο του Large Cap ανοδικά διασώθηκαν μόνο οι Viohalco (+1,36%), ΕΛΠΕ (+0,97%) και ΔΕΗ (+0,21%), ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι ΟΠΑΠ (-3,84%), Lamda Development (-3,60%), Grivalia Properties (-2,40%), Motor Oil (-2,18%), Aegean Airlines (-2,08%) κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς ανοδικά έκλεισαν 49 μετοχές έναντι 59 που έκλεισαν με απώλειες.

Σε ότι αφορά τη συνέχεια, τεχνικά είναι αρνητικό ότι χάθηκε το τελευταίο τεχνικό… οχυρό των 680 μονάδων, όμως για να επιβεβαιωθεί αυτή η απώλεια, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα κλεισίματα κάτω από αυτή τη ζώνη. Το φίλτρο των τριών ημερών, θα μας δείξει τα υπόλοιπα.

Πάντως, όσο κι αν γίνεται, όλες τις τελευταίες εβδομάδες μια προσπάθεια μερικής αυτονόμησης των μη τραπεζικών μετοχών, η ουσία είναι ότι όσο κρατούν οι τεράστιες εκκρεμότητες στις τράπεζες, ουσιαστικό και αξιόπιστο momentum η αγορά δεν μπορεί να βρει.

Βεβαίως, τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο που οι τράπεζες ισοπεδώθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, τα μη τραπεζικά blue chips κράτησαν την αγορά και έδωσαν στηρίξεις ώστε να μην κυλήσουν οι δείκτες στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012! Υπάρχουν blue chips με αξιοσημείωτα ανθεκτική εικόνα μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου, που μάλιστα έχουν συμβάλει στο να ανακτηθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απωλειών μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Σ' αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουν μετοχές όπως Motor Oil (την καλύτερη εικόνα στο 10μηνο του 2015 με κέρδη 72%), ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola HBC (πλησίον των υψηλών έτους), ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Μέτκα και ορισμένες ακόμη που – λιγότερο ή περισσότερο – όχι μόνο «προστάτεψαν» από νέα χαμηλά την αγορά, αλλά έδωσαν και αξιοσημείωτες αποδόσεις.

Όμως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι το Χ.Α. είναι μια ακραία τραπεζοκεντρική αγορά και όσο και αν έχει περιοριστεί η επιρροή τους στους κεντρικούς δείκτες, εντούτοις λειτουργούν ως καταλύτης για όλη την ψυχολογία της αγοράς. Έως ότου τελειώσουν λοιπόν οι τεράστιες εκκρεμότητες με τις τράπεζες, οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, των αμκ, των βιβλίων προσφορών κ.λπ. σοβαρό και αξιόπιστο momentum το Χ.Α. δεν μπορεί να βρει.