Πτωτική εκτόνωση στο ΧΑ μετά την πολυήμερη συσσώρευση

Πτωτική εκτόνωση στο ΧΑ μετά την πολυήμερη συσσώρευση

Αυξημένες πιέσεις με εστίαση πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως στα blue chips της πραγματικής οικονομίας δέχεται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινείται κόντρα στο εξαιρετικό διεθνές κλίμα παρουσιάζοντας σημάδια κόπωσης, σπάζοντας πτωτικά την πολυήμερη συσσώρευση σε στενό εύρος διακύμανσης.

Από τη μία η δυστοκία απεγκλωβισμού από τη ζώνη των 870-880 μονάδων, από την άλλη τα σημαντικά κέρδη που υπάρχουν στις τράπεζες, είναι εύλογο να φέρουν κάποια στιγμή το… κρέμασμα της αγοράς, που θυμίζουμε όλες τις τελευταίες εβδομάδες, από τις αρχές του Οκτώβρη, κινείται χωρίς ουσιαστική διόρθωση.

Από εκεί και πέρα, κάποιοι σημειώνουν ότι – δεδομένων των ισχυρών κερδών στις τράπεζες – αρκετά χαρτοφυλάκια επιλέγουν το «κλείδωμα» ρευστότητας έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση τόσο με την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», όσο και ευρύτερα το… μοντάρισμα των μεταρρυθμίσεων και την αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία.

Θυμίζουμε ότι σε επίπεδο 10μήνου, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται σε ποσοστό 271%, η Εθνική κερδίζει 176%, η Alpha Bank βρίσκεται στο +73% και η Eurobank +69%. Το μήνα Οκτώβριο, ξεχώρισαν οι Alpha Bank και Εθνική με άνοδο 11,6% και 8,80% αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, κέρδη για κατοχύρωση υπάρχουν, όπως υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια διόρθωσης – αποφόρτισης.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σήμερα στις 867 μονάδες με πτώση 1,35%, ενώ η αξία συναλλαγών φτάνει στα 19 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε πιο αυξημένο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας.

Διόρθωση άνω του 3% καταγράφουν μετοχές όπως Alpha Bank και Ελλάκτωρ, άνω του 2% υποχωρούν οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και ΔΕΗ, ενώ πλέον του 1% πιέζονται οι ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Viohalco, ΑΔΜΗΕ και Cenergy Holdings. Ανοδικά στο χώρο του FTSE 25 κινούνται μόνο οι Fourlis και ΟΛΠ.

Στο χώρο του Mid Cap, νέες ισχυρές πιέσεις κοντά στο 8% καταγράφει η MLS έχοντας πέσει στα 1,56 ευρώ, η Intralot υποχωρεί άνω του 3%, άνω του 2% χάνουν οι MIG, Intracom Holdings, AVAX, Attica Bank και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ υποχωρούν επίσης οι Κρι Κρι, Ικτίνος, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς μόλις 18 μετοχές ενισχύονται έναντι 66 που υποχωρούν.