7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας

Σε αρνητικό έδαφος με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς μετά το εντυπωσιακό άνοιγμα της σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων τα αδύναμα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας δείχνουν να επαναφέρουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάκαμψη και τον υψηλό πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx σημειώνει πτώση 0,35% και κινείται στις 467,67 μονάδες, με τις εταιρείες του λιανικού εμπορίου να ηγούνται των απωλειών με πτώση άνω του 1% ενώ αντίθετα ο «αμυντικός» κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας ενισχύεται κατά 0,5%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,4% και βρίσκεται στις 15.524 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις και διαπραγματεύεται στις 6.669 μονάδες με πτώση 0,85%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,15% και κινείται στις 7.222 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,6% και κινείται στις 26.330 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που διαπραγματεύεται στις 8.969 μονάδες με απώλειες 0,3%.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2021, σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών που ανέμεναν μεγέθυνση της δεύτερη μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη κατά 5,2%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της χώρας τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκε κατά 3,1% την ώρα που οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση κατά 4,5%.

Σε αυτό το κλίμα, οι πωλητές ειδών πολυτελείας LVMH και Kering, που έχουν και οι δύο μεγάλη έκθεση στην αγορά της Κίνας, βλέπουν τους τίτλους τους να σημειώνουν σημαντικές απώλειες 2,7% και 3,3% αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο ολλανδικός όμιλος ιατρικών-τεχνολογικών υπηρεσιών Philips εμφανίζει μικρές απώλειες 0,3% αφότου υποβάθμισε το outlook του έτους του, καθώς η μαζική ανάκληση ιατρικών αναπνευστήρων που παρασκευάζει και οι ελλείψεις ηλεκτρονικών εξαρτημάτων έπληξαν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Αντίθετα, ο βρετανός online λιανοπωλητής The Hut Group πραγματοποιεί ράλι άνω του 6%, καθώς μετά τη βουτιά που κατέγραψε ο τίτλος της την περασμένη εβδομάδα ο ιδρυτής της Μάθιου Μούλντινγκ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από τα ειδικά δικαιώματα στη μετοχή της,