7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές ολοκληρώνοντας ένα εντυπωσιακό εξάμηνο

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές ολοκληρώνοντας ένα εντυπωσιακό εξάμηνο

Με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση του εξαμήνου, την ώρα που ο πανευρωπαϊκός δείκτης επιχειρεί να καταγράψει την ισχυρότερη επίδοσή του στο πρώτο μισό έτους από το 1998, παρόλο που οι ανησυχίες για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κορονοϊού περιόρισαν το τελευταίο διάστημα την ανοδική του τάση.

Ειδικότερα, ο Stoxx 600 υποχωρεί σήμερα κατά 0,6% και κινείται στις 453,5 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να σημειώνει απώλειες περίπου 1% την ώρα που η τεχνολογία ενισχύεται κατά 0,5%.

Σε επίπεδο εξαμήνου ωστόσο, ο δείκτης έχει σημειώσει ένα εντυπωσιακό +13,66%. Σε περίπτωση που περιορίσει τις σημερινές του απώλειες κάτω του 0,4% τότε θα έχει καταγράψει την καλύτερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 1998, αλλιώς θα πρόκειται για το καλύτερο πρώτο μισό έτους από το 2019.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 15.556 μονάδες με πτώση 0,85%, ο γαλλικός CAC 40 κινείται στις 6.510 με απώλειες επίσης 0,85%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχωρεί κατά 0,68% στις 7.039 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,95% κινούμενος στις 25.113 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX βρίσκεται στις 8.805 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 1,25%.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, το ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας επιβεβαιώθηκε ότι μειώθηκε κατά 1,6% στο πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε κατά 10,7% καθώς η χώρα είχε επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω διαστήματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση την ίδια περίοδο, δημιουργώντας προσδοκίες για την κατανάλωση καθώς η οικονομίας της χώρας ανοίγει ξανά.

Στα επιχειρηματικά νέα, η γερμανική εταιρεία οπτικών Grandvision πραγματοποιεί άλμα 14% καθώς ο κατασκευαστής των γυαλιών Ray-Ban, η EssilorLuxottica, αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας.

Η Indivior ενισχύεται επίσης κατά 10%, αφότου αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα ετήσια έσοδα και κέρδη.