Πτωτικά το πετρέλαιο - Οριακά ανοδικά ο χρυσός

Πτωτικά το πετρέλαιο - Οριακά ανοδικά ο χρυσός

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, λόγω της διαφαινόμενης προόδου στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ενίσχυση των εξαγωγών αργού.

Πριν από λίγο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν κατά 1,2%, στα 95,4 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κινούνται με πτώση 1,3%, στα 89,52 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτικά κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου με το ολλανδικό συμβόλαιο - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - να υποχωρεί κατά 2,5% στα 188,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε αργά τη Δευτέρα ένα «τελικό» κείμενο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, εν αναμονή εγκρίσεων από την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η τελική απόφαση για την πρόταση αναμένεται εντός «πολύ, πολύ λίγων εβδομάδων».

«Ενώ οι λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν παραμένουν αβέβαιες, ακόμη και αν η συμφωνία αναβιώσει, σίγουρα υπάρχει περιθώριο για το Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σχετικά γρήγορα», δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Vivek Dhar.

Είπε ότι το Ιράν θα μπορούσε να ενισχύσει τις εξαγωγές πετρελαίου του κατά 1 εκατομμύριο-1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή έως και 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς, σε έξι μήνες.

«Μια αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου να πέσουν απότομα, δεδομένου ότι οι αγορές πιθανώς δεν πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», είπε ο Dhar.

Πέντε αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 400.000 βαρέλια και τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν επίσης κατά περίπου 400.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 5 Αυγούστου, ενώ τα αποθέματα που περιλαμβάνουν ντίζελ και καύσιμο τζετ, παρέμειναν αμετάβλητα.

Οριακά ανοδικά ο χρυσός

Οι τιμές του χρυσού κινούνται με οριακή άνοδο την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve για την καταπολέμηση των αυξανόμενων πιέσεων τιμών.

Ο χρυσός σποτ κινείται με άνοδο 0,2% στα 1.808 δολάρια ανά ουγγιά.

Τη Δευτέρα, οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο προς το υψηλό ενός μηνός που κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου υποχώρησαν μετά από ένα ράλι που προκλήθηκε από την έκθεση της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.