Νέα πτώση στο Χ.Α. με τις Eurobank - ΕΤΕ να χάνουν έως 5%

Νέα πτώση στο Χ.Α. με τις Eurobank - ΕΤΕ να χάνουν έως 5%

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν σημαντικά και τον DAX να έχει απωλέσει και το όριο των 12.000 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται από την αρχή της συνεδρίασης πτωτικά, με τις πιέσεις σε Eurobank και Εθνική να είναι αυξημένες.

Η συνεδρίαση αντανακλά την επιφυλακτικότητα των επενδυτών λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές που θα κρίνουν πολλά, με τους επενδυτές – σε όλη την Ευρώπη – να περιορίζουν τα ρίσκα τους και να «κλειδώνουν» την κερδισμένη ρευστότητα.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 722 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,21%, δείχνοντας ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να μη χαθεί το όριο ψυχολογίας των 720 μονάδων, που θα άνοιγε το δρόμο για τη ζώνη των 710 – 700 μονάδων.

Η αξία συναλλαγών έχει εκτοξευτεί στα 424 εκατ. ευρώ, λόγω όμως των πακέτων αξίας 390 εκατ. ευρώ που έλαβαν χώρα στην Εθνική Πανγαία, οπότε ο «καθαρός» τζίρος του Χ.Α. είναι λίγο παραπάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το μεσημέρι πέρασαν μέσω του Χ.Α. τα πακέτα για τη μεταβίβαση της Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, με τον ολλανδικό όμιλο Invel να αποκτά πλέον τον έλεγχο. Πρόκειται για τη συμφωνία πώλησης του 32,6% της εταιρείας που μεταβιβάζεται στους Ολλανδούς, με πωλητή την Εθνική Τράπεζα.

Η συναλλαγή έγινε μέσω δύο πακέτων συνολικά 83.438.113 μετοχών στην τιμή των 4,68 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να φτάνει στα 390,81 εκατ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά, σήμερα η μετοχή της Eurobank πιέζεται εύλογα και αναμενόμενα καθώς εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 1.523.163.087 μετοχές της Grivalia Properties, οι οποίες είχαν πάψει να διαπραγματεύονται από την περασμένη Παρασκευή.

Η Eurobank υποχωρεί κατά 4,97% στα 0,7080 ευρώ έχοντας διακινήσει όγκο 11,5 εκατ. τεμαχίων μέσω τζίρου 8,15 εκατ. ευρώ, και ασφαλώς δεσπόζει και σήμερα στη συνεδρίαση, έστω και αν ολοκληρώθηκε το rebalancing για την επάνοδό της στο δείκτη MSCI Standard Greece.

Σημαντικές πιέσεις 3,40% δέχεται και ο τίτλος της Εθνικής, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα των δύο άλλων τραπεζικών μετοχών Πειραιώς και Alpha Bank που έχουν άνοδο 0,56% και πτώση 0,33% αντίστοιχα.

Αρνητική είναι η εικόνα και στον ευρύτερο FTSE 25 όπου απώλειες άνω του 1% έχουν blue chips όπως Coca Cola HBC, Viohalco, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος, ενώ ηπιότερη πτώση σημειώνουν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings, Jumbo και ΕΧΑΕ.

Θετικά στον Large Cap κινούνται οι Τιτάν (+1,67%), ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines και Σαράντης.

Σημαντικές είναι οι πιέσεις στο χώρο του Mid Cap όπου η Intralot χάνει 6,22% με όγκο 810.000 τεμάχια έχοντας κατέλθει σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ σημαντική πτώση καταγράφουν μετοχές όπως MIG, AVAX, Παπουτσάνης, Space Hellas (με μικρό όγκο όμως), ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά η εικόνα είναι αλλαγμένη συγκριτικά με τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, καθώς 27 μετοχές ενισχύονται έναντι 62 που υποχωρούν.