Πτωτικά το Χ.Α., έχασε όλα τα αρχικά του κέρδη

Πτωτικά το Χ.Α., έχασε όλα τα αρχικά του κέρδη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Επιβεβαιώνοντας ότι – παρά την ευφορία και το θετικό σοκ από το deal Τράπεζας Eurobank και Grivalia Properties – η αγορά έχει πολλά και σημαντικά ανοικτά μέτωπα, με κυριότερο τις εκκρεμότητες της αναδιάρθρωσης λόγω MSCI, τα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο μειώθηκαν σημαντικά.

Παρ' ότι ο αρχικός ενθουσιασμός και το «μπουμ» των αγοραστών οδήγησαν το Γενικό Δείκτη στο υψηλό ημέρας και στις 618,97 μονάδες όταν κατέγραφε άνοδο περί το 2,50%, πλέον βγήκαν ρευστοποιήσεις, καθώς κάποιοι «κλειδώνουν» τα αρχικά κέρδη, πρωτίστως στις τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 607 μονάδες με άνοδο 0,88%, ενώ πολύ ενισχυμένη είναι η αξία συναλλαγών που διαμορφώνεται στα 39 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας.

Η ανακοίνωση του mega deal μεταξύ Τράπεζας Eurobank και Grivalia Properties δίνει ισχυρή ώθηση στις δύο μετοχές, όμως, συγκριτικά με το ξεκίνημα, υπάρχει μεγάλη αλλαγή σκηνικού.

H Eurobank που έφτασε να κερδίζει έως και 25% περίπου, πλέον ενισχύεται κατά 6,15% έχοντας όμως πραγματοποιήσει ισχυρό όγκο 24,5 εκατ. τεμάχια, ενώ η Grivalia Properties που έφτασε να ενισχύεται έως και 15% περίπου, πλέον κερδίζει 8,50%.

Μειωμένα είναι τα κέρδη και στον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο που αρχικώς έφτασε σε κέρδη έως και 11%. H Alpha Bank κρατά άνοδο 3,42%, ενώ εξανεμίστηκαν τα αρχικά κέρδη (άνω του 7%) σε Εθνική και Πειραιώς που ενισχύονται μόλις κατά 0,76% και 0,94% αντίστοιχα.

Στον υπόλοιπο FTSE 25 η εικόνα είναι ήπια θετική. Κέρδη άνω του 2% έχει ο τίτλος του ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ. Σε ήπια αρνητική τροχιά είναι τίτλοι όπως Τιτάν, ΔΕΗ, Jumbo και Fourlis.

Στον Mid Cap δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο ή αξιοσημείωτο. Πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Νηρέας, Intracom Holdings, Intralot, Κρι Κρι, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφονται σε τίτλους όπως Trastor, Σελόντα, Ελινόιλ, Centric, ΑΕΓΕΚ και Αλουμύλ.

Τι φέρνει το deal Eurobank – Grivalia Properties

Η Eurobank λοιπόν έρχεται να ταράξει τα νερά με μια κίνηση… εκτός προγράμματος, που όπως δείχνει η αγορά, είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, σε μια περίοδο μεγάλων επενδύσεων στο χώρο των ΑΕΕΑΠ και στην αγορά ακινήτων, όπου η Grivalia Properties έχει πολύ ισχυρή θέση, με ένα εξαιρετικά πλούσιο και ποιοτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Επίσης, πρόκειται για δύο εταιρείες που αμφότερες ανήκουν στον FTSE 25 του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η Τράπεζα Eurobank βρίσκεται στην 9η θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 1,07 δισ. ευρώ), ενώ η Grivalia Propertis βρίσκεται στη 13η θέση με αποτίμηση 778 εκατ. ευρώ.

Μέσω αυτής της κίνησης, η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι η τράπεζα θα έχει κεφαλαιακή ενίσχυση περί τα 900 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και θεαματική βελτίωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τα οποία θα μεταφερθούν σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV).

Θυμίζουμε ότι η Grivalia Properties αποτελεί το μετασχηματισμό της Eurobank Properties η οποία ιδρύθηκε το 2004 ενώ στις 12 Απριλίου του 2006 εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μέσα σ'' αυτά τα χρόνια, η Grivalia Properties έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ενώ έχει και εξαιρετικά «δυνατούς» μετόχους, με κορυφαίο ασφαλώς τη Fairfax Financial Holdings Limited που έως το σημερινό deal ελέγχει περί το 51,43%.

Πέντε συνεδριάσεις πριν τις τελικές κινήσεις για MSCI

Όλα αυτά, παρουσιάζουν ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον καθώς λαμβάνουν χώρα πέντε συνεδριάσεις πριν από τις τελικές κινήσεις – την προσεχή Παρασκευή – για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Μένει να δούμε πόσες θα είναι οι εκροές από τα λεγόμενα παθητικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν αποκλειστικά με γνώμονα τη συμμετοχή των μετοχών στους δείκτες MSCI και FTSE 25.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα η αγορά θα δείξει πιο ξεκάθαρα τις διαθέσεις της για το σχέδιο που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα Ελλάδος για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη αντίδραση ήταν κατ' αρχήν θετική, όμως, λόγω της πολυπλοκότητας και των πολλών ερωτημάτων είναι νωρίς για να κριθεί τόσο γρήγορα το λίαν φιλόδοξο σχέδιο.

Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη πρόταση για την ταχεία «κάθαρση» των τραπεζικών ισολογισμών από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) ύψους 40 δισ. ευρώ και τη μείωση του συνολικού ποσοστού σε μονοψήφιο ποσοστό εντός 2-3 ετών. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που ενδέχεται να αλλάξει πολλά στο ισχύον status quo των τραπεζών αλλά και όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.