Πτωτικά οι ευρωαγορές μετά το τριήμερο ράλι

Πτωτικά οι ευρωαγορές μετά το τριήμερο ράλι

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών από το ισχυρό ανοδικό τριήμερο ράλι ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την πορεία του κινεζικού γίγαντα του real estate Evergrande.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 463,46 μονάδες με απώλειες 0,85%, με σχεδόν όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο και τις μετοχές των υψηλά εκτεθειμένων στην Κίνα εταιρειών λιανικής και εξορύξεων να ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,8% και διαπραγματεύεται στις 15.517 μονάδες, ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1% κινούμενος στις 6.634 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 7.052 μονάδες με πτώση 0,4%.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,5% κινούμενος στις 25.958 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που σημειώνει πτώση 0,3% και διαπραγματεύεται στις 8.847 μονάδες.

Νωρίτερα σήμερα, οι αγορές στην Ασία ολοκλήρωσαν με μικτά πρόσημα και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει απώλειες 1,30% μετά τη νέα βουτιά άνω του 11% του τίτλου της Evergrande, με φόντο δημοσίευμα Wall Street Journal που ανέφερε ότι κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί να ετοιμάζονται για ενδεχόμενη κατάρρευση της μεγαλύτερης μεσιτικής εταιρείας παγκοσμίως.

Από την πλευρά της πάντως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υποβάθμισε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο αντίκτυπο μιας χρεοκοπίας της Evergrande στις οικονομίες της ευρωζώνης, λέγοντας ότι «η άμεση έκθεση θα ήταν περιορισμένη».

«Προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι ένας αντίκτυπος και μια έκθεση που που επικεντρώνονται στην Κίνα», ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι η ΕΚΤ παρατηρεί από κοντά την κατάσταση, με δεδομένη τη διασύνδεση των χρηματοοικονομικών αγορών στον πλανήτη.

Στην παρούσα φάση, ο κινεζικός όμιλος καταρρέει κάτω από ένα χρέος 260 δισ. ευρώ. Μια αθέτηση πληρωμής εκ μέρους του θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σοβαρή επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων στην Κίνα και να προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τα άλλα, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 98,8 μονάδες από τις 99,6 μονάδες του Αύγουστου, έναντι εκτίμησης αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για υποχώρηση στις 99 μονάδες. Σημειώνεται πως πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα όπου ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κινείται πτωτικά.

Παράλληλα, σημαντικό πλήγμα δέχτηκε και η εμπιστοσύνη των βρετανών καταναλωτών τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλό πέντε μηνών, καθώς οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και τον περιορισμό της κρατικής στήριξης επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK διαμορφώθηκε στις -13 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση πέντε μονάδων από τον Αύγουστο και διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν να κυμανθεί στις -7 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται σε πορεία για τον πρώτο πτωτικό του μήνα έπειτα από επτά διαδοχικούς ανοδικούς, καθώς η μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας σε συνδυασμό με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν πυροδοτήσει φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να περιορίσουν τη στήριξη που παρέχουν στις οικονομίες λόγω πανδημίας.