Πτωτικά οι ευρωαγορές μετά τις απειλές Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΕ

Πτωτικά οι ευρωαγορές μετά τις απειλές Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΕ

Καταγράφοντας σημαντικές απώλειες διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι νέες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε να αποσύρει τη χώρα του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), δείχνουν ότι ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για το παγκόσμιο εμπόριο.

Ειδικότερα, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg από το Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως «αν δεν αλλάξουν στάση, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ». Όπως σημειώνει μάλιστα τα πρακτορείο, ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ από τον Οργανισμός θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από ό,τι ο εμπορικός πόλεμος της χώρας με την Κίνα.

Ο Ντ. Τραμπ θεωρεί πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από το γεγονός ότι ο ΠΟΕ τους συμπεριφέρεται «πολύ άσχημα» εδώ και πολλά χρόνια καθώς και ότι ο Οργανισμός «πρέπει να αλλάξει τους τρόπους του».

Επιπλέον, δεν διέψευσε τις πληροφορίες του Bloomberg για έναν τρίτο γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, λέγοντας ότι «δεν είναι εντελώς λανθασμένες».

Παράλληλα, η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ, δήλωσε χθες ότι η εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσον αφορά τους δασμούς δεν έχει αναιρέσει τις «βαθιές διαφωνίες» των δύο πλευρών ως προς την εμπορική πολιτική. 

Αναφέρθηκε επίσης στην ειδική ομάδα εργασίας των οποίων θα ηγηθούν η ίδια και ο Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και θα εξετάσει το πώς μπορεί να απαλειφθούν οι δασμοί σε βιομηχανικά αγαθά εκατέρωθεν. «Δεν διαπραγματευόμαστε εμείς οτιδήποτε, έχουμε μια ομάδα εργασίας. Έχουμε βαθιές διαφωνίες με τις ΗΠΑ όσον αφορά την εμπορική πολιτική», τόνισε η Μάλμστρεμ.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,6% στις 383 μονάδες, με όλους σχεδόν τους κλάδους του σε αρνητικό έδαφος.

Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο γερμανικός DAX στην Φραγκφούρτη, που κινείται στο -0,9% και τις 12.376 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος με απώλειες επίσης 0,9% κινείται στις 5.428 μονάδες. Σχετικά καλύτερη αντίδραση στις πιέσεις εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100 στο Λονδίνου, του οποίου οι απώλειες περιορίζονται στο 0,3% με τον δείκτη να βρίσκεται στις 7.490 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και τα ταμπλό της περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,5% και κινείται στις 20.393 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που χάνει 64 μονάδες ή 0,7% στις 9.401 μονάδες.