7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Πτωτικά η Wall Street με φόντο τις ρευστοποιήσεις λόγω Archegos

Πτωτικά η Wall Street με φόντο τις ρευστοποιήσεις λόγω Archegos
Lewis Tse Pui Lung / Shutterstock.com

Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο έπειτα από το margin call του επενδυτικού κεφαλαίου Archegos Capital Management (ACM) που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις μετοχών περίπου 20 δισ. δολαρίων, ενώ οι τίτλοι των εταιρειών που δέχθηκαν το πλήγμα συνεχίζουν πτωτικά αν και σε λογικό εύρος πλέον.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτη Dow Jones κινείται με μικρές απώλειες 0,11% στις 33.033 μονάδες επιχειρώντας να περάσει σε θετικό πρόσημο, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 0,44% κινούμενος στις 3.957 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,8% κινούμενος στις 13.036 μονάδες.

Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, οι Credit Suisse και Nomura προειδοποίησαν για σημαντικό πλήγμα στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου τους, μετά την αθέτηση κάλυψης του περιθωρίου ασφάλισης (margin call) από το fund Archegos Capital Management (ACM) που φέρεται να οδήγησε στο μπαράζ ρευστοποιήσεων της Παρασκευής.

Στο επίκεντρο του κυκλώνα βρέθηκαν και οι μετοχές της ViacomCBS και της Discovery, που πραγματοποίησαν βουτιά άνω του 27%, δεχόμενες πλήγμα δισεκατομμυρίων από την αναγκαστική εκκαθάριση θέσεων που κατείχε - σύμφωνα με πηγές - το fund ACM. Ο τίλος της ViacomCBS συνεχίζει την πτώση σήμερα με απώλειες 5% ενώ εκείνος της κινείται με πιο υποχώρηση κατα 1%. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την Bespoke Investment Group, παρά το μεγάλο αρχικό πλήγμα στην αγορά, η κατάσταση δεν εκτιμάται ότι θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η τίτλοι των Credit Suisse και Nomura δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις στο απόηχο των ανακοινώσεων για ενδεχόμενες απώλειες, με πτώση άνω του 10% σε Ευρώπη και Ασία αντίστοιχα, ενώ στην αμερικανική αγορά το αρνητικό κλίμα αντανακλάται στη Morgan Stanley που πραγματοποιεί βουτιά 4,2%, ενώ η Citigroup υποχωρεί άνω του 2,3%, η JPMorgan χάνει 1,3% και η Goldman Sachs έχει περιορίσει τη δική της πτώση της στο 0,6%.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα, το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται πλέον στην επικείμενη ομιλία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με την οικονομία την Τετάρτη, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στο πακέτο τόνωσης υποδομών, άνω των 3 τρισ. δολαρίων.

Επί του θέματος, η γραμματέας του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε χθες ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να να προχωρήσει σε δύο ακόμα πακέτα οικονομικής τόνωσης τους επόμενους μήνες, το πρώτο για τις υποδομές όπως και προαναφέρθηκε αλλά και ένα ακόμα σχετικά με την υγεία και την οικογενειακή περίθαλψη.