Πτωτικά η Wall παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για ΑΕΠ και αγορά εργασίας

Πτωτικά η Wall παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για ΑΕΠ και αγορά εργασίας

Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, αφού παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2020, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ και οι δηλώσεις του προέδρου της Fed δεν στήριξαν το κλίμα. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι όποιες αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα γίνουν «σταδιακά και με μεγάλη διαφάνεια» και μόνο μετά την πλήρη επούλωση της οικονομίας. 

«Καθώς σημειώνουμε σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς τους στόχους μας, θα ξεκινήσουμε σταδιακά την απόσυρση», του προγράμματος αγορά ομολόγων αξίας 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως που πραγματοποιεί η Fed, ανέφερε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα εξεταστούν μόνο «όταν η οικονομία ανακάμψει πλήρως». 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 102 μονάδες ή 0,31% κινούμενος στις 32.318,60, ενώ ο ευρύτερος S&P υποχωρεί κατά 0,13% στις 3.884,56 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,25% στις 12.929,24 μονάδες, έχοντας καταγράψει οριακή άνοδο νωρίτερα, ανακάμπτοντας από το χθεσινό sell off. 

Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει απώλειες 3,5% στα 59 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Διώρυγα του Σουέζ παραμένει αποκλεισμένη, με την Αίγυπτο να συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποκόλληση του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σε ένα περιστατικό που θα μπορούσε να επιβραδύνει την παγκόσμια ναυσιπλοϊα για ημέρες ή και εβδομάδες.

Στο μέτωπο των ομολόγων, το 10ετές υποχωρεί για τέταρτη ημέρα, υποχωρώντας από το υψηλό 14μηνών την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα σημειώνει πτώση 2 μονάδων βάσης, κάτω από το 1,6%. 

Στα μακρο, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, υποχώρησε κάτω από τις 700 χιλιάδες για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 97.000 στις 684.000 για την εβδομάδα έως τις 20 Μαρτίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση στις 735.000. Παράλληλα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 4,3%, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 4,1%.