Πτωτικά έκλεισε η Wall Street μετά τις δηλώσεις Yellen για πιθανή αύξηση του επιτοκίου

Πτωτικά έκλεισε η Wall Street μετά τις δηλώσεις Yellen για πιθανή αύξηση του επιτοκίου

Πτωτικά έκλεισε σήμερα η Wall Street μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στον απόηχο των δηλώσεων της J. Yellen της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για ενδεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Federal Reserve τον Δεκέμβριο.

Η J.Yellen, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια για θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα επιτροπή του Κογκρέσου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού επιτοκίου της Federal Reserve τον Δεκέμβριο. Φυσικά, δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν η πορεία της χώρας συνεχίσει να είναι θετική. Στη συνέχεια ανέφερε, πως "θέλουμε να δούμε εξελίξεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στον στόχο του 2%" και συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι οι κίνδυνοι της παγκόσμιας οικονομίας έχουν υποχωρήσει.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε πτωτικά σε ποσοστό 0,28% στις 17.867,58 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κινήθηκε επίσης πτωτικά σε ποσοστό 0,05% στις 5.142,48 μονάδες. Πτωτικά έκλεισε και ο S&P500 κατά 0,35% στις 2.102,31 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones, οι 15 κινήθηκαν ανοδικά και οι 15 καθοδικά. Από τις μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη, ξεχώρισε η Merck & Co Inc. με άνοδο 0,76% και τιμή 55,53 δολάρια και η Boeing Co με άνοδο 0,69% στα 148,19 δολάρια. Καθοδικά κινήθηκαν οι United Health Group Inc. κατά -2,57% στα 114,64 δολάρια και η Walt Disney Co σε ποσοστό 1,98% στα 113,25 δολάρια.

Την αγορά επηρέασαν και δύο οικονομικές μελέτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και που αποτυπώνουν μια ελαφρά επιδείνωση στους δείκτες της αγοράς εργασίας αλλά και μια πιο ξεκάθαρη αύξηση στις εξαγωγές.

Η πρώτη μελέτη του Automatic Data Prosessing Inc.  (ADP), ανέφερε πως δημιουργήθηκαν 182.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Η δεύτερη μελέτη αναφέρεται στο εμπορικό έλλειμα που μειώθηκε το Σεπτέμβριο κατά κατά 15%, όμως η απότομη αυτή πτώση δεν αναμένεται να διαρκέσει και να δώσει στην οικονομία την απαραίτητη ώθηση, καθώς σε μεγάλο βαθμό οφείλετσι στη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν στα 187,9 δισ. δολάρια.

Ο δείκτης PMI του ISM για τον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, αυξήθηκε στις 59,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 56,9 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία αυτά, ήταν πολύ πιο θετικά από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που υπολόγιζαν το δείκτη στις 56,5 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά της ημέρας, οι μετοχές της Groupon Inc. σημείωσαν πτώση 30% με το άνοιγμα των συναλλαγών, επηρεασμένες από τα τετραμηνιαία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία, τα οποία ήταν πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Οι μετοχές της Groupon, άγγιξαν χαμηλό ημέρας στα 2,84 δολάρια, που αποτελεί επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2012. Η μετοχή σημειώνει πτώση πάνω από 40% τους τελευταίους 3 μήνες και 64% τους τελευταίους 12 μήνες.