Πτώση στο όριο των 650 μονάδων στο ΧΑ με ήπιες συναλλαγές

Πτώση στο όριο των 650 μονάδων στο ΧΑ με ήπιες συναλλαγές

Το... gap συγκριτικά με την πτώση των διεθνών αγορών έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε μια ημέρα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες αλλά και οι δείκτες της Wall Street αντιδρούν θετικά, το Χ.Α. έκλεισε με πτώση 2,17% στις 650,60 μονάδες, δεδομένου ότι στο χθεσινό ξεπούλημα είχε καλύτερη εικόνα έναντι των ξένων αγορών.

Το μεγάλο ξεπούλημα που έλαβε χώρα χθες στις παγκόσμιες αγορές έχει αρνητική αντανάκλαση σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια μονοδιάστατα πτωτική συνεδρίαση και με τους πωλητές απόλυτα κυρίαρχους. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 650,60 μονάδες με πτώση 2,17% σχεδόν στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 650,23 μονάδες (-2,22%), ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 661,39 μονάδες (-0,54%), σχεδόν 50 λεπτά μετά την έναρξη.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.569,23 μονάδες με πτώση 2,51% και επίσης πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης τέλειωσε τη συνεδρίαση στις 377,70 μονάδες με πτώση – διόρθωση 2,33%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 3,94%. Έτσι, το τελευταίο διήμερο ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει διόρθωση 3,76%, ο FTSE 25 χάνει 3,99%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 4,95%.

Η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 έκλεισε με πτώση, ενώ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση η αξία συναλλαγών παρέμεινε στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τους μέσους τζίρους του περασμένου διαστήματος. Πιο αναλυτικά ο τζίρος έφτασε στα 50,6 εκατ. ευρώ, με τα 5,5 εκατ. ευρώ, ήτοι το 11% σε πακέτα σε μετοχές όπως Jumbo, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης. Θυμίζουμε πως στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, δηλαδή Τρίτη και Τετάρτη ο τζίρος μόλις που ξεπέρασε τα 51 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της στάσης αναμονής των ισχυρών χαρτοφυλακίων, έως ότου ξεδιαλύνει περαιτέρω η κατάσταση με το διεθνές momentum.

Φυσικά, η μείωση των συναλλαγών σε πτωτικές συνεδριάσεις μαρτυρά ότι δεν ενισχύεται η πτωτική τάση, ούτε υπάρχει διάθεση να σηκωθούν σημαντικά κεφάλαια από το σύστημα, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα. Σήμερα μάλιστα οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρ' ότι παλινδρόμησαν και σε αρνητικό έδαφος, από το απόγευμα και μετά κινούνται μόνιμα σε τροχιά αντίδρασης.

Στο χώρο των blue chips απώλειες 4,71% και 4,35% είχαν οι Aegean Airines και ΟΤΕ αντίστοιχα, άνω του 3% υποχώρησαν οι ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, Motor Oil και Σαράντης, ενώ πλέον του 2% έχασαν μετοχές όπως Lamda Development, Jumpo, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Fourlis. Στον αντίποδα, με κέρδη 2,80% και 0,22% έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι Τιτάν και ΕΥΔΑΠ.

Στον Mid Cap, πτώση άνω του 5% είχε η MIG, ενώ μικρότερες απώλειες είχαν οι Attica Bank, ΟΛΘ, Autohellas, Intrakat, Πλαστικά Θράκης και ΕΥΑΘ. Στην ευρύτερη αγορά, με κέρδη 44,17% έκλεισε η Newsphone λόγω της δημόσιας πρότασης, ενώ διακινήθηκε όγκος 3,27 εκατ. τεμαχίων! Στο σύνολο της αγοράς 66 μετοχές έκλεισαν με πτώση έναντι 28 που ενισχύθηκαν.

Πως διαμορφώνονται τα διεθνή δεδομένα

Διεθνώς, τα νέα κύματα κορονοϊού σε πολλές χώρες, ο κίνδυνος νέων lockdown ανά περιοχές, το τεράστιο πλήγμα στην παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού αλλά και οι νέες περιχαρακώσεις που πλέον μπαίνουν στην οικονομική «διασύνδεση» μεταξύ Ευρώπης, Κίνας και Αμερικής, φέρνουν εκ νέου νευρικό κλονισμό σε όλο το επενδυτικό σύστημα.

Παράλληλα, η υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση. Πιο αναλυτικά, το Ταμείο προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 3% τον περασμένο Απρίλιο.

Συνάμα, πιο αδύναμη θα είναι και η ανάκαμψη το 2021, με την παγκόσμια οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,4% αντί για 5,8% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, προειδοποιεί ότι μια νέα έξαρση του ιού το 2021 θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5%.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και δεδομένου ότι οι αγορές είχαν «τρέξει» υπερβολικά γρήγορα το τελευταίο δίμηνο, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης λόγω κορονοϊού, εύλογα ο προβληματισμός για την ανθεκτικότητα αυτής της κίνησης, επανέρχεται.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές σε μια συγκυρία που πλήθαιναν οι «φωνές» ότι τα χρηματιστήρια κινούνταν εν πολλοίς ανεξάρτητα από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, εμφορούμενα από την τεράστια ρευστότητα που απελευθερώνουν στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά, δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στο διεθνές κλίμα και αναλόγως θα ακολουθήσει, έστω και με λιγότερη ένταση.