Πτώση σε Wall και «βαθιές» απώλειες στην Ευρώπη μετά τα στοιχεία για ύφεση σε ΗΠΑ-Γερμανία

Πτώση σε Wall και «βαθιές» απώλειες στην Ευρώπη μετά τα στοιχεία για ύφεση σε ΗΠΑ-Γερμανία

Με απώλειες κινούνται οι δείκτες της Wall Street, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι ευρωαγορές με τον γερμανικό DAX να χάνει άνω του 4%, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ιστορικών διαστάσεων πτώσεις του ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Γερμανία κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, στην αμερικανική αγορά, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 240 μονάδες ή 0,9%, ο S&P υποχωρεί 0,5% και βρίσκεται στις 3.241 μονάδες, ενώ ο Nasdaq αν και βρέθηκε να χάνει 100 μονάδες, πλέον κινείται ανοδικά κατά 0,3%.

Όπως έγινε γνωστό λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου η αμερικανική οικονομία «βούτηξε» κατά σχεδόν 33%, με συνέπεια το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και εκτινάσσοντας την ανεργία στο 14,7%.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου δείχνουν ότι αντίστοιχη ύφεση είχε να γνωρίσει η χώρα από τα μέσα του 1921 αν και μικρότερη τότε (στο -28.6%), ενώ η αμέσως χειρότερη επίδοση από τότε που τηρούνται επίσημα τριμηνιαία στοιχεία ήταν στο δεύτερο του 1958 επί διακυβέρνησης Αιζενχάουερ, με βουτιά 10%.

Παράλληλα, στα μακροοικονομικά νέα, αύξηση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κατέγραψε ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σηματοδοτώντας έτσι την συνέχιση της οικονομικής ύφεσης λόγω της πανδημίας. 

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι αιτήσεις βρίσκοντας σε μια σταθερά καθοδική πορεία μετά την κορύφωσή τους στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά αυξήθηκαν κατά 12.000 φτάνοντας στις 1,434 εκατ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση ανέμεναν να φτάσουν στις 1,51 εκατ. 

Τέλος, στα εταιρικά νέα, τα αποτελέσματα τριμήνου των Big Tech αναμένονται σήμερα μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου κι ενώ κάθε μετοχή έχει σημειώσει τεράστια κέρδη σε ετήσια βάση. Το Facebook και η Alphabet κινούνται πάνω από 13% το 2020. Η Amazon σημειώνει άνοδο φέτος 64,2% και η Apple κατά 29,5%.

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές - Βουτιά 4% ο DAX

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για τα ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2% και κινείται στις 358,14 μονάδες, με όλους τους κλάδους του σε αρνητικό πρόσημο. 

Στους υπόλοιπους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 3,44% στις 12.379 μονάδες έχοντας χάσει πάνω από 500 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC έχασε 2,13% και ολοκλήρωσε στις 4.852 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στη Βρετανία που κατέγραψε απώλειες 2,3% στις 5.989 μονάδες.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινήθηκε και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στη Ιταλία ο FTSE MIB υποχώρησε 3,28% στις 19.228 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που σημείωσε απώλειες 2,9% στις 6.996 μονάδες.   

Στην βασική είδηση της ημέρας, απογοητευτικά ήταν τα οικονομικά στοιχεία για το ΑΕΠ στην Γερμανία που κατέγραψε στο β' τρίμηνο του 2020 τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του από το 1970, από όταν και τηρούνται τριμηνιαία στοιχεία. Συγκεκριμένα η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε επίπεδο τριμήνου και σε εποχιακά αναθεωρημένη βάση, με την ύφεση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 9%.

Σημειώνεται ότι οι πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες κλιμακώθηκαν όταν ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.