Πτώση για τις τιμές του πετρελαίου

Πτώση για τις τιμές του πετρελαίου

Καθοδικά κινούνται σήμερα οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, καθώς αυξάνονται οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά το αεροπορικό χτύπημα των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με στόχο τον Ιρανό υποστράτηγο των δυνάμεων al-Kuds Χασέμ Σουλεϊμανί.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου για το ευρωπαϊκό Brent, το οποίο την Δευτέρα είχε ξεπεράσει τα 68 δολάρια/βαρέλι, σημειώνει πτώση 0,5% ή 0,31 δολαρίων ανά βαρέλι και πλέον διαμορφώνεται στα 68,60 δολάρια/βαρέλι.

Παρόμοια αποκλιμάκωση παρατηρείται για στο συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate, το οποίο σημειώνει πτώση 0,38% στα 63,03 δολάρια/βαρέλι.

Υπενθυμίζεται πως η τιμή του αργού σημείωσε συνεχόμενες αυξήσεις μετά το χτύπημα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως σε περίπτωση ιρανικών αντιποίνων, όπως επιθέσεις σε δυνάμεις που σταθμεύουν σε γειτονικά κράτη ή ακόμα και το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη, οι τιμές του πετρελαίου θα σημειώσουν νέες αυξήσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου «θα αυξηθούν πιθανότατα ακόμα περισσότερο αν το Ιράν απαντήσει, είτε επιτιθέμενο σε εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, όπως το Σεπτέμβριο, ή προσπαθώντας να κλείσει τα Στενά του Ορμουζ, μέσω των οποίων διακινείται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου», δήλωσε ο Μάικλ Πιρς, οικονομολόγος στην Capital Economics.

«Ξεκάθαρα η αύξηση της τιμής που οφείλεται στην προσφορά θα είναι κακά νέα για την παγκόσμια οικονομία», επισήμανε.

Τέλος, σημειώνεταιΒΒΒ ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, το κοινοβούλιο του Ιράκ προχώρησε σε ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να απελάσει ξένα στρατεύματα από τη χώρα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε απειλώντας ότι θα επιβάλει κυρώσεις στη Βαγδάτη.