Πτώση για την στερλίνα - Κάτω από τα 1,3 δολάρια

Πτώση για την στερλίνα - Κάτω από τα 1,3 δολάρια

Πτωτικά κινείται σήμερα η ισοτιμία της στερλίνας με το αμερικανικό δολάριο αλλά και το ευρώ, καθώς εντείνεται η φημολογία πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων της στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Πιο αναλυτικά, η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος με το δολάριο σημειώνει μείωση 0,6% και διαμορφώνεται πλέον κάτω από τα 1,3 δολάρια και συγκεκριμένα στα 1,297 δολάρια/στερλίνα.

Παρόμοια εικόνα καταγράφει και η ισοτιμία της λίρας με το ευρώ, το οποίο ενισχύεται κατά 0,66% έναντι του βρετανικού νομίσματος, εμ την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 0,856 ευρώ/στερλίνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση της στερλίνας έναντι των άλλων νομισμάτων έχει τη βάση της στην αναμενόμενη από τους επενδυτές, μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η δήλωση Gertjan Vlieghe, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Bank Of England πως σε μία τέτοια περίπτωση θα ψηφίσει υπέρ της μείωσης των επιτοκίων επέτεινε περαιτέρω τη σχετική φημολογία.

Υπενθυμίζεται παράλληλα πως με τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας επταετίας (0,6%) αναπτύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 η βρετανική οικονομία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει και τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας εντός του Ιανουαρίου.

Πιο αναλυτικά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Μεγάλης Βρετανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% τον περασμένο Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο η χώρα βρισκόταν εν μέσω της προεκλογικές περιόδου, που ολοκληρώθηκε με τη νίκη των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, πρόκειται για τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2012, ενώ σύμφωνα με τον Τζον Χοκσγουόρθ, επικεφαλής οικονομολόγο της PwC, τα αδύναμα στοιχεία αποτυπώνουν την αβεβαιότητα του περασμένου φθινοπώρου για το Brexit και τις εκλογές.