Πτώση - διόρθωση στο Χρηματιστήριο σε μια ανοδική εβδομάδα

Πτώση - διόρθωση στο Χρηματιστήριο σε μια ανοδική εβδομάδα

Πτωτικά – διορθωτικά κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια ημέρα που είχαμε την τριπλή λήξη παραγώγων ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα υπάρξει το rebalancing λόγω αναδιάρθρωσης στους δείκτες Stoxx και FTSE/Russell, οπότε στην αγορά υπάρχει κάποια νευρικότητα οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις τίτλων όπως Aegean, Viohalco, Eurobank, Alpha Bank, Coca Cola HBC και Εθνική.

Ο Γενικός Δείκτης έχει υψηλό ημέρας στις 664,22 μονάδες (+0,15%) όμως δεν μπόρεσε να υποστηρίξει αυτά τα επίπεδα και πλέον – ειδικά μετά τη λήξη παραγώγων – άρχισε να πιέζεται, οδηγούμενος στις 657 μονάδες με πτώση 0,84%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 34 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.574 μονάδες με πτώση 0,95%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 322 μονάδες με νέα πτώση 2%, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Πάντως, η εβδομάδα είναι ανοδική για το Χ.Α. καθώς Γενικός Δείκτης και FTSE 25 ενισχύονται περί το 3,50% το πενθήμερο.

Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση των δεικτών Stoxx και FTSE/Russell, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, οπότε σήμερα στο φινάλε της συνεδρίασης θα έχουμε αρκετές κινήσεις με αύξηση του τζίρου.

Σύμφωνα με report χρηματιστηριακών εταιρειών, στο δείκτη STOXX Emerging Markets Diversification Select 100 θα προστεθεί ο ΟΤΕ (κινείται θετικά σήμερα), ενώ στο δείκτη STOXX Emerging Markets Total Market Mid η Τέρνα Ενεργειακή. Στο δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης του FTSE/Russel προστίθεται η ΕΥΔΑΠ, ενώ στον Micro Cap εισάγονται οι Autohellas, Ευρωπαϊκή Πίστη, AVAX και Briq Properties. Στον αντίποδα, αφαιρούνται οι Τράπεζα Ελλάδος, Quest Συμμετοχών και Intralot.

Κατά τα λοιπά, σήμερα πτώση άνω του 3% καταγράφει η Ελλάκτωρ, άνω του 2% υποχωρούν οι Alpha Bank, Coca Cola HBC, Eurobank και Viohalco, ενώ άνω του 1% χάνουν οι Εθνική, Τιτάν, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, εξ αρχής της συνεδρίασης διαφοροποιείται θετικά η μετοχή της Lamda Development (κέρδη άνω του 2%), καθώς Στο απορρίφθηκε οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της Hard Rock για το καζίνο του Ελληνικού. Πλέον, αναμένεται η άρση της αναστολής συνέχισης του διαγωνισμού από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, γεγονός που θα επιτρέψει την αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς του σχήματος Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θα ξεμπλοκάρει την έναρξη της ανάπλασης.

Στον Mid Cap, ράλι που καταγράφει και η μετοχή της MIG που ενισχύεται κατά 9,18% ενώ έφτασε αρχικά έως το +19,80% με όγκο 13,3 εκατ. τεμάχια, με φόντο τη δεσμευτική πρόταση που κατέθεσε χθες το CVC Capital για τη Vivartia, που αποτελεί περίπου το 50% του εκτοπίσματος του ομίλου MIG. Θετικά επίσης κινούνται οι Attica Bank, Quest Συμμετοχών και Cenergy Holdings.

Αντιθέτως, πιέζονται οι Autohellas, ΙΑΣΩ, Intrakat, Ικτίνος, ΕΥΑΘ, Ολυμπιακή Τεχνική, Profile, Intracom Holdings, Πλαίσιο και Intercontinental. Στο σύνολο της αγοράς, οι πωλητές κυριαρχούν καθώς 60 μετοχές υποχωρούν έναντι 29 που ενισχύονται.