Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο

Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο

Πτώση άνω του 1% κατέγραψε η τιμή του αργού πετρελαίου υπό τους φόβους νέου πλεονάσματος παραγωγής.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησε κατά 65 σεντς ή 1,4% στα 46,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας άγγιξε και το χαμηλό των 46,50 δολαρίων.

Το WTI σημείωσε απώλειες 1,6% ή 71 σεντς και διαμορφώθηκε στα 45,24 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει και στο χαμηλό ημέρας τα 44,86 δολάρια.

Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 75% έπειτα από τα χαμηλά 12 ετών που έφτασαν το πρώτο τρίμηνο. Το ράλι, ωστόσο, σταμάτησε όταν άγγιξαν ξανά τα 50 δολάρια το Μάιο, υπό τις ανησυχίες ότι οι υψηλότερες τιμές θα πυροδοτήσουν μεγαλύτερη παραγωγή.

Η Morgan Stanley προβλέπει μια εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου μέχρι τα μέσα του 2017, αλλά εκτιμά ότι θεμελιώδης αντιξοότητες αναπτύσσονται στην αγορά, λόγω και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν κατάφερε να «στηρίξει» την αγορά καθώς τα Στενά του Βοσπόρου, που χειρίζονται περίπου το 3% των παγκόσμιων μεταφορών πετρελαίου, κυρίως από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, άνοιξε εκ νέου έπειτα από μια σύντομη παύση.