Πτώση 2,1% για το αργό με πίεση από τον Τραμπ

Πτώση 2,1% για το αργό με πίεση από τον Τραμπ

Πτώση 2,11% κατέγραψαν οι τιμές του αργού, ακολουθώντας τη μεγάλη μείωση της τάξης του 5,7% που καταγράφηκε την Τρίτη, καθώς οι Σαουδάραβες ανακοίνωσαν πως η παραγωγή θα αποκατασταθεί πλήρως νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ θετικά αποτιμήθηκε και η αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα.

Νωρίτερα, οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, είχαν εκληφθεί από τις αγορές ως πιθανή εκτόνωση του «πολεμικού» κλίματος των τελευταίων ημερών που επηρεάζει τη διαπραγμάτευση του «μαύρου χρυσού», μετά και τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με ανάρτησή του στο Twitter έκανε γνωστό πως έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις προς το κράτος της Μέσης Ανατολής, «παγώνοντας» προς το παρόν την σκληρή ρητορική του προς το Ιράν, καθώς μόλις την επομένη των επιθέσεων είχε δηλώσει πως τα «αμερικανικά όπλα είναι έτοιμα προς χρήση».

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παραδόσεως Οκτωβρίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του έχοντας υποχωρήσει κατά 2,12% ή 1,23 δολάρια, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,11 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Ανάλογη εικόνα και για ευρωπαϊκό αργό Brent, με το δικό του συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου να χάνει 1,5% ή 0,95 δολάρια και να κλείνει στα 63,60 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Σημειώνεται ακόμα ότι η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (International Energy Agency) με ανακοίνωσή της στον απόηχο των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως παραμένει σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Βασιλείου, όπως και με τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές και καταναλώτριες χώρες του κόσμου, τονίζοντας πως τα αποθέματα των μελών της επαρκούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα

Τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου είχαν καταγράψει ξέφρενο ράλι 14,7%, στον απόηχο του χτυπήματος στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας. Συγκεκριμένα, επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco οδήγησαν σε προσωρινή διακοπή της παραγωγής, θέτοντας τελικά εκτός ημερήσιας παραγωγής 5,7 εκατ. βαρέλια αργού.