Ψύχραιμη εικόνα στο Χ.Α. – Ισχυρή στήριξη από ΜΥΤΙΛ και ΕΛΠΕ

Ψύχραιμη εικόνα στο Χ.Α. – Ισχυρή στήριξη από ΜΥΤΙΛ και ΕΛΠΕ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών είναι η σημερινή όχι μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, δεδομένου από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International, οι οποίοι περιλαμβάνουν εκατοντάδες μετοχές απ' όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, σήμερα ολοκληρώνεται το 11μηνο του 2018, οπότε αρκετοί διεθνείς θεσμικοί κλείνουν τα βιβλία τους, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την όποια προσπάθεια ωραιοποίησης, ή τουλάχιστον την όποια προσπάθεια να βγουν κάποια αναχώματα.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται πτωτικά χωρίς όμως κάτι ακραίο, ενώ στο Χ.Α. υπάρχουν πιέσεις έως 4% τόσο στο χώρο των blue chips όσο και των τραπεζών, όμως υπάρχουν και κάποιες στηρίξεις από ισχυρές μη τραπεζικές μετοχές όπως Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 616 μονάδες με ελεγχόμενες απώλειες 0,24%, ενώ μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης κατήλθε έως το χαμηλό των 610 μονάδων. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο των τραπεζών η εικόνα – τουλάχιστον προς το παρόν – δείχνει ανθεκτικότητα και ότι οι περισσότερες εκροές – πιθανότατα – έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο φινάλε της συνεδρίασης δεν θα γίνουν τεράστιοι όγκοι, που θα απορροφηθούν από άλλα χαρτοφυλάκια.

Η Alpha Bank, που δεν διαγράφεται από το δείκτη MSCI Standard Greece έφτασε να κερδίζει έως 2% όμως πλέον κινείται σταθεροποιητικά, η Πειραιώς που διαγράφεται έφτασε έως το +1,60% ενώ επίσης κινείται σταθεροποιητικά, ενώ πτωτικά 2,37% και 0,27% κινούνται οι Εθνική και Eurobank αντίστοιχα που επίσης υποβιβάζονται στο δείκτη MSCI Small Cap.

Πιέσεις όμως δέχονται κάποια blue chips καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μειώνεται γενικότερα η στάθμιση της ελληνικής αγοράς στο δείκτη των αναδυόμενων αγορών (MSCI Emerging Markets). Από την άλλη πλευρά, πιθανότατα κάποια χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν blue chips ίσως για να «ποντάρουν» σε τράπεζες, ειδικά από Δευτέρα.

Πάντως, φαινόμενα μαζικών πωλήσεων και πανικόβλητων συμπεριφορών δεν καταγράφονται. Απώλειες άνω του 3,5% καταγράφει η Coca Cola HBC, άνω του 2% χάνουν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και EΥΔΑΠ, ενώ μικρότερη πτώση καταγράφουν οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, ισχυρές στηρίξεις δίνει (και σήμερα) η μετοχή της Μυτιληναίος που κυριαρχεί και στην ειδησεογραφία και ενισχύεται σε ποσοστό 3,86%, ενώ θυμίζουμε χθες ξεχώρισε με ξέσπασμα 8,21%. Στήριξη επίσης δίνει ο τίτλος των ΕΛΠΕ που ενισχύεται κατά 3%, ενώ ανοδικά κινούνται επίσης οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, Viohalco και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap, η Ελλάκτωρ που επίσης διαγράφεται από το δείκτη MSCI Small Cap, δείχνει διάθεση αντίδρασης κερδίζοντας 2,25%, καθώς προέρχεται από μεγάλη πτώση το Νοέμβριο. Επίσης, δυναμικά συνεχίζει και σήμερα η Intralot που κερδίζει 7,36%, μετά το χθεσινό +20,37% που ήρθε με φόντο τη διάψευση του αμερικανικού fund QCM ότι έχει σορτάρει τη μετοχή.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Μοτοδυναμική, Νηρέας, Κρέτα Φαρμ, Περσεύς, ΙΑΣΩ και Εβροφάρμα. Στο σύνολο της αγοράς υπάρχει σχετική ισορροπία, με 35 μετοχές σε άνοδο και 37 σε πτώση.