Ψήφο εμπιστοσύνης στο ισπανικό χρηματιστήριο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ισπανικό χρηματιστήριο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Σε θετικό έδαφος προσπαθεί να διατηρηθεί το ισπανικό χρηματιστήριο έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα, που ανέδειξε πρώτο το Λαϊκό Κόμμα με 137 έδρες.

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε τη συνεδρίαση σήμερα το ισπανικό χρηματιστήριο καταγράφοντας κέρδη άνω του 2% και φθάνοντας έως και το υψηλό των 8,053.50 μονάδων (βλ. γράφημα παρακάτω), με τους επενδυτές να ικανοποιούνται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι συνέπειες όμως που θα έχει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζουν να επισκιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 να διαγράψει τα κέρδη του μετά από μία ώρα συνεδρίασης, και να βρεθεί σε αρνητικό έδαφος και στο χαμηλό των 7,750.50 μονάδων.

 

Το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατούσε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, λόγω Brexit αλλά και λόγω των ισπανικών εκλογών τη Κυριακή, οδήγησε το χρηματιστήριο της Ισπανίας σε απώλειες 12,15%, με αυτές να γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Παρά τη διαγραφή των σημαντικών κερδών που κατέγραψε το ισπανικό χρηματιστήριο, ως αποτέλεσμα του κλίματος αβεβαιότητας για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, η αγορά ομολόγων επιβεβαιώνει την ικανοποίηση των επενδυτών για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής που ακολούθησε του βρετανικού δημοψηφίσματος, οι επενδυτές στοχοποιούσαν και την Ισπανία, μαζί με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα, πως θα είναι από τις επόμενες χώρες η οποία θα ακολουθήσει τη Μεγάλη Βρετανία στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ισπανικό διετές να ενισχύεται κατά 480% και την απόδοση του να διαμορφώνεται στο 0,058%, ενώ ανοδικά κινούνταν οι αποδόσεις για το σύνολο των ισπανικών κρατικών τίτλων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, υπάρχει μία «αποσυμπίεση» για το σύνολο των ισπανικών κρατικών τίτλων, με το διετές να διαμορφώνεται στο 0,029% (-74,11%) και το δεκαετές στο 1,483% (-9,68%), ως απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, κυρίως για τη παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι οι εκλογές στην Ισπανία επισκιάστηκαν από τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος, αποτελεί το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να επηρεάσουν την ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο και σήμερα συνεχίζει να καταγράφει απώλειες σε σχέση με το δολάριο.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης