Τα μη τραπεζικά blue chips στηρίζουν το Γενικό Δείκτη του Χ.Α.

Τα μη τραπεζικά blue chips στηρίζουν το Γενικό Δείκτη του Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Βρίσκοντας στηρίξεις για 2η συνεχή συνεδρίαση σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας το ελληνικό χρηματιστήριο υπερκέρασε τις 660 μονάδες προσεγγίζοντας τη ζώνη των 670 μονάδων.

Στις τράπεζες οι πιέσεις δεν είναι ομοιόμορφες, καθώς Πειραιώς και Eurobank υποχωρούν κατά 22,22% και 12,50% αντίστοιχα, ενώ σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα των Εθνικής και Alpha Bank.

Πάντως, για δεύτερη συνεχή ημέρα έγινε προσπάθεια η αγορά να διορθώσει μερικώς τις πρότερες πτωτικές στρεβλώσεις μέσω τακτοποίησης και εξισορρόπησης αποτιμήσεων, δεδομένου ότι η καταστροφή των τραπεζών είχε μεταγγίσει κλίμα ξεπουλήματος και σε άλλα «χαρτιά».

Πέρα από τις τράπεζες που τελούν υπό την ομηρία των αυξήσεων κεφαλαίου που γίνονται σε ισοπεδωμένες τιμές, τα μη τραπεζικά blue chips τόσο χθες όσο και σήμερα δείχνουν βελτιωμένη εικόνα κα αυτό κάθε άλλο παρά ανεξάρτητο από τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι.

Η συμφωνία αλλάζει τα δεδομένα όπως μαρτυρά και η κατακόρυφη μείωση των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων. Η αγορά των ομολόγων συστημικά «διαβάζει» σαφώς πιο έγκυρα και έγκαιρα είτε τη βελτίωση είτε την επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία, όντας ο καλύτερος δείκτης για το συστημικό ρίσκο.

H «επιστροφή» της καμπύλης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα που ευρίσκονταν προ 12 μηνών, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2014, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Εξέλιξη που «σφραγίζει» τη μείωση του συστημικού ρίσκου για τη χώρα, που πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το Δεκέμβριο του 2014, με αποτυχία εκλογής ΠτΔ, πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο και όλα τα άλλα γνωστά και δραματικά που ακολούθησαν το 10μηνο του 2015!

Χωρίς λοιπόν η εικόνα του Χ.Α. να ενδείκνυται για... πανηγύρια, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά ρηχή και με μειωμένα αντανακλαστικά αγορά, το γεγονός ότι σταμάτησαν οι ρευστοποιήσεις το 2ήμερο στα blue chips, είναι θετικό.

Μείωση του συστημικού ρίσκου άλλωστε σημαίνει προεξόφληση εξομάλυνσης σ'' όλη την οικονομική δραστηριότητα, καλύτερη – σταδιακά – πρόσβαση σε κεφάλαια δανεισμού κ.ο.κ. Παρ'' ότι είναι νωρίς ακόμη, η εικόνα των ομολόγων αυτό προεξοφλεί.

Μέσα σ'' αυτές τις εξελίξεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. παρ'' ότι ξεκίνησε πτωτικά, φτάνοντας έως το χαμηλό των 653,30 μονάδων, πλέον διαπραγματεύεται στις 669 μονάδες με άνοδο 1,76%, μέσω στηρίξεων από μη τραπεζικά blue chips.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ξεπερνά τα 250 εκατ. τεμάχια, με τα 235 εκατ. εξ αυτών από τις τραπεζικές μετοχές.

Στο χώρο του FTSE 25 ξεχωρίζουν τίτλοι όπως ΔΕΗ που μετά το χθεσινό +7,52% κερδίζει εκ νέου 4,27%, Motor Oil +6,42%, Τιτάνας +3,68%, Viohalco +3,69%, Folli Follie +3,28%, Coca Cola HBC +2,59% κ.α.

Πάντως, για άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε ότι όγκοι για άλλη μια φορά κάθε άλλο παρά αγοραστικό «ξύπνημα» δείχνουν, απλώς έχουν ανακοπεί οι πωλήσεις.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, η απαξίωση συνεχίζεται, αν και έχουν περιοριστεί σημαντικά οι αρχικά «άγριες» πιέσεις! Η Πειραιώς έχει τη μεγαλύτερη πτώση χάνοντας 16,67% ενώ υποχωρούσε έως 25%, η Eurobank έχει πτώση 8,33%, η Εθνική -6,60% και η Alpha Bank -3,33%.

O λόγος της νέας ισοπέδωσης στις τράπεζες, είναι οι απολύτως απαξιωμένες τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου, που ήταν το τελευταίο... χαρτί του κλάδου, μέσα σ'' ένα αφιλόξενο κλίμα, ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει τα κεφάλαια!

Η εικόνα ασφαλώς δε σηκώνει κριτική ή άλλη τεχνοκρατική προσέγγιση, καθώς πλέον οι αποτιμήσεις μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν πέσει σε πρωτοφανή – για όλη την ιστορία του Χ.Α. - επίπεδα, καταστρατηγώντας κάθε έννοια σοβαρής επενδυτικής προσέγγισης.