Πρόστιμα για αθέμιτο short selling στη μετοχή της Εθνικής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Πρόστιμα για αθέμιτο short selling στη μετοχή της Εθνικής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Την έγκριση της έναρξης εμπορικής προώθησης του Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων με την επωνυμία APOLIS SICAV-SIF στην Ελλάδα από την εταιρεία IOLCUS Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4209/2013 έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πρόκειται για την εταιρεία που ιδρύθηκε από τους μετόχους της IOLCUS Indestments ΑΕΠΕΥ το Μάρτιο του 2015 με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Αχιλλέα Κοντουγούρη, ενώ μέλη του δ.σ. είναι και οι κ.κ. Μανόλης Δροσατάκης και Γιώργος Λιάσκας.

Επίσης, το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 80.000 ευρώ σε πέντε αλλοδαπά επενδυτικά κεφάλαια, διότι προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις επί μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., κατά παράβαση του άρθρου 12(1.β) του κανονισμού 236/2012, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Πρόκειται για κινήσεις που έγιναν τον Απρίλιο του 2014, όταν κατά την τότε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου των τραπεζών, είχαν γίνει σοβαρές «αλχημείες» κατά την είσοδο των νέων μετοχών, μέσω κατάχρησης του short selling.

Πιο αναλυτικά επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ στην εταιρία LC EQUITY FUND Ltd και από 15.000 ευρώ στις εταιρείες VERRAZZANO ADVANTAGE EUROPEAN FUND, VERRAZZANO EUROPEAN LONG-SHORT FUND, VERRAZZANO EUROPEAN OPPORTUNITIES FUND και VERRAZZANO EUROPEAN OPPORTUNITIES FOCUS MASTER FUND PLC.

Επιπλέον, η Ε.Κ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ στον κ. Γεώργιο Δημητρίου, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Γ.Ε Δημητρίου Α.Ε.Ε. για παράβαση των διατάξεων του ν. 3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης.

Η Ε.Κ. αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας Κερδοφόρος Ανώνυμη Εταιρεία Επενδυτικής Διαμεσολάβησης με έδρα στη Λάρισα, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 21 του ν.2690/1999, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της γ.σ. των μετόχων της.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Τάλαντον Ανώνυμη Εταιρεία Επενδυτικής Διαμεσολάβησης με έδρα στη Σπάρτη, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 21 του ν.2690/1999, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της γ.σ. των μετόχων της.

Τέλος, το δ.σ. της Ε.Κ. ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του εγγράφου του άρθρου 4 του ν. 3401/2005 για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε. λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρείας Seafarm ΙΟΝΙΑΝ Α.Ε. και την εισαγωγή των νέων μετοχών στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.