Ράλι έως 13% στην Πειραιώς, πάνω από τις 750 μονάδες ο Γ.Δ.

Παρασκευή 05 Απριλίου 2019, 12:17
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πάνω από τις 750 μονάδες κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο με οδηγό τις τράπεζες και πρωταγωνίστρια την Πειραιώς, συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις, κατακτώντας σχεδόν σε καθημερινή βάση νέα υψηλά οκτώ μηνών.

Παρ’ ότι ο τζίρος δεν είναι υποστηρικτικός και σε καμιά περίπτωση δεν «εγγυάται» άμεση κίνηση προς πολύ υψηλότερα επίπεδα και προς τη ζώνη των 780 – 800 μονάδων, εντούτοις, η απουσία πωλητών και η θετική ψυχολογία ωθεί την αγορά υψηλότερα.

Οι long σε μόνιμη βάση έχουν τον πλήρη έλεγχο του momentum της αγοράς, καθώς ακόμη και στις ήπια διορθωτικές (όπως η χθεσινή) συνεδριάσεις, δεν υπάρχουν ακρότητες ούτε αιχμηρές ρευστοποιήσεις.

Σήμερα πρωταγωνιστεί με έμφαση ο τραπεζικός κλάδος, παίρνοντας ώθηση από τη σημερινή έγκριση από το Eurogroup στο Βουκουρέστι για την αποδέσμευση της «επιστροφής» των κεφαλαίων 970 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, από τα κέρδη των ομολόγων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας κατήλθε στο 3,51%, επίπεδα που αποτελούν χαμηλό 14 ετών, ενώ τώρα βρίσκεται στο 3,54% με πτώση 1,77%.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με την αγορά να κρίνει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τις τράπεζες, στον κλάδο καταγράφεται νέο ράλι. Η Πειραιώς πρωταγωνιστεί με κέρδη έως 13%, ακολουθούν οι Alpha Bank και Εθνική με άνοδο περί το 5,60%, ενώ ανεπαίσθητη είναι η αντίδραση της Eurobank.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 756 μονάδες με άνοδο 1,50%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 41 εκατ. ευρώ, έχοντας σχεδόν ισοφαρίσει τη χθεσινή επίδοση…

Θυμίζουμε ότι και χθες – σε μια ήπια διορθωτική συνεδρίαση – ο τζίρος ήταν μειωμένος καθώς κατήλθε στα 42,10 εκατ. ευρώ, πολύ μειωμένος από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς την Τετάρτη ο τζίρος ήταν στα 59,49 εκατ. ευρώ, την Τρίτη στα 66,52 εκατ. ευρώ και τη Δευτέρα στα 77,59 εκατ. ευρώ.

Στον ευρύτερο Large Cap η Fourlis ενισχύεται κοντά στο 3%, η ΔΕΗ κερδίζει 2,84%, ενώ κέρδη πλέον του 1% έχουν μετοχές όπως ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia Properties και ΕΧΑΕ.

Πτωτικά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση κινούνται μετοχές όπως Coca Cola HBC, Aegean Airlines, Motor Oil, ΟΛΠ και Τιτάν.
Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 6% έχει η Attica Bank, στο +5,94% η Intralot, ενώ κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως AVAX, Intracom Holdings, MIG, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης. Πτωτικά στον Mid Cap κινούνται οι Νηρέας, Κέκροπας, Τεχνική Ολυμπιακή, MLS και AS Company. Στο σύνολο της αγοράς, 75 μετοχές ενισχύονται έναντι 36 που υποχωρούν.
 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα