Προσπάθεια για αντίδραση στο ΧΑ μετά τη διόρθωση

Προσπάθεια για αντίδραση στο ΧΑ μετά τη διόρθωση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Άμυνες και αναχώματα πέριξ της ζώνης των 855 – 860 μονάδων δείχνει να βρίσκει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, προσπαθώντας παράλληλα να αντιδράσει μετά από το διορθωτικό σερί του Νοεμβρίου, όπου σε επτά συνεδριάσεις έχει μόλις μία ανοδική, επιβεβαιώνοντας την κόπωση της αγοράς αλλά και την αδυναμία εισροής νέων κεφαλαίων.

Η αγορά διόρθωσε «κόσμια» όλες αυτές τις ημέρες χωρίς ακρότητες και με μείωση μάλιστα των συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσεις ξεπουλήματος, ούτε σηκώνεται η ρευστότητα από την αγορά.

Ποσοστιαία, η πτώση ήταν εξαιρετικά μικρή, ενώ ακόμη και στις τράπεζες, το -7,50% στη διάρκεια του Νοέμβρη θα πρέπει να θεωρείται απολύτως συμβατή και θεμιτή υποχώρηση – διόρθωση – κατοχύρωση, καθώς ήρθε μετά από ράλι 101% πρωτύτερα το 10μηνο του 2019.

Επίσης, θυμίζουμε ότι στους δέκα μήνες του 2019, μόνον ο Αύγουστος (-3,54%) έως τώρα ήταν πτωτικός για το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδο Γ.Δ., στοιχείο που δείχνει πως κάθε διόρθωση – έως τώρα – αποδεικνύεται παροδική κατοχύρωση κερδών και επαναφόρτιση του momentum.

Πάντως, η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει και σε κάθε περίπτωση η αγορά παραμένει σε απόσταση βολής από τα υψηλά του καλοκαιριού και αναζητά τους καταλύτες εκείνους που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν τους επενδυτές και να οδηγήσουν σε εισροή νέων κεφαλαίων στο σύστημα.

Εδώ και ημέρες στην αγορά καταγράφεται εμφανέστατη κόπωση στο momentum που έδωσε το σχέδιο «Ηρακλής» δεδομένου ότι οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, «ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο μήνα και βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη διαγραμματική στήριξη, που εντοπίζεται στην περιοχή των 820 μονάδων». Ο αναλυτής σημειώνει πως δεν αποκλείεται περαιτέρω πιέσεις στον τραπεζικό δείκτη, χωρίς όμως να κινδυνεύουν τα σημεία ισορροπίας της αγοράς στην παρούσα φάση.

Σήμερα λοιπόν, με τις διεθνείς αγορές σε ήπια θετική τροχιά για ακόμη μια φορά και με τον Dow Jones χθες σε νέο ιστορικό υψηλό, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 860 μονάδες με άνοδο 0,56%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες αντιδρούν, με τον κλαδικό δείκτη να ανοίγει στις 818,99 μονάδες αλλά πλέον να έχει ανέλθει στις 836 μονάδες με άνοδο άνω του 2%, έχοντας όλες τις μετοχές σε άνοδο. Η Εθνική κερδίζει 3%, άνω του 2% ενισχύονται οι Eurobank και Alpha Bank ενώ από κοντά είναι και η Πειραιώς. Αντιθέτως, μεικτή είναι έως τώρα η συμπεριφορά των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα είναι πολύ βελτιωμένη, με τη μεγάλη πλειονότητα των μετοχών να αντιδρά ανοδικά και μάλιστα με πειστικό τρόπο. Η MLS μετά και το χθεσινό limit down και τα νέα χαμηλά 10,5 ετών, ξεκίνησε σήμερα με ανεκτέλεστο 119.262 τεμαχίων, έφτασε να υποχωρεί άνω του 15%, όμως έχει περιορίσει την πτώση της στο -4,55% με τον τίτλο στα 0,9220 ευρώ. Μένει να δούμε τη συνέχεια…

Κατά τα λοιπά, κέρδη άνω του 2% έχουν μετοχές όπως Intralot, Profile, MIG και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Attica Bank, Intracom Holdings, AVAX, ΙΑΣΩ και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς, 43 μετοχές ενισχύονται έναντι 27 που υποχωρούν.