Προσπάθεια για άμυνα στις 630 μονάδες κάνει το Χρηματιστήριο

Προσπάθεια για άμυνα στις 630 μονάδες κάνει το Χρηματιστήριο

Προσπάθεια να βγάλει άμυνες και αναχώματα στην περιοχή των 620-630 μονάδων κάνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έχει βελτιώσει μερικώς την εικόνα του, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την 8η διαδοχικά πτωτική συνεδρίαση, ενώ πλέον κάποιες στηρίξεις παρέχουν μετοχές όπως Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, Eurobank, Lamda Development κ.α.

Ο Γενικός Δείκτης αρχικά κατήλθε έως το χαμηλό των 619,53 μονάδων (-1,77%), όμως σταδιακά βγήκαν κάποιες άμυνες και αναχώματα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται στη ζώνη των 630 μονάδων, με εναλλαγές στα πρόσημα. Σε πολύ ήπιο τέμπο κινείται ο τζίρος ξανά, που διαμορφώνεται μόλις στα 22 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει επτά συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,73% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 11,88%, ενώ ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 5,06%.

Αξίζει να σημειωθεί πως επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το Χ.Α. είχε κάνει από το Δεκέμβριο του 2018, ήτοι 19 μήνες πρωτύτερα!

Ο FTSE 25 αρχικά έφτασε έως το χαμηλό των 1.492,44 μονάδων (-1,95%), όμως πλέον έχει βελτιώσει την εικόνα του, ευρισκόμενος στις 1.523 μονάδες με οριακή άνοδο. Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως 2,94%, όμως πλέον έχει ανέλθει στις 337 μονάδες με κέρδη 0,26%.

Η ελληνική αγορά έχει καταστεί πολύ ευάλωτη στην ανασφάλεια και στις διάφορες φημολογίες, κάτι που οδήγησε χθες ενδοσυνεδριακά τις τράπεζες σε απώλειες έως και 9,63%, αν και στο τέλος υπήρξε μερικό συμμάζεμα.

Θυμίζουμε πως χθες οι δείκτες της Wall Street έχασαν όλα τα αρχικά κέρδη τους, με το Nasdaq να κλείνει με απώλειες 2,13%, ενώ σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν πτώση άνω του 1%. Η ανησυχία για τα κρούσματα κορονοϊού διεθνώς δεσπόζει όπως και ο φόβος για τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα των νέων κατά τόπους lockdown που ήδη έχουν ξεκινήσει…

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η καταστροφή του τουριστικού προϊόντος στη χώρα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της οικονομίας, με τις επιπτώσεις να είναι αδύνατον να μετρηθούν πλήρως και αναμένεται να φανούν τους προσεχείς μήνες. Οι επιπτώσεις της χαμένης χρονιάς στον τουρισμό θα είναι μεγάλες, το επίπεδο της ύφεσης επίσης μεγάλο, κάτι που θα επηρεάσει τις τράπεζες, με αύξηση επισφαλειών και πολλά άλλα.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, όπως προαναφέρθηκε το Χ.Α. έχει συμπληρώσει 7ήμερο σερί απωλειών, οπότε μένει να δούμε που θα κλείσει σήμερα. Η καθολικά πτωτική εικόνα που υπήρχε στον FTSE 25 έχει αλλάξει, καθώς βγαίνουν κάποιες στηρίξεις από ισχυρά blue chips.

Όμως, απώλειες άνω του 2% συνεχίζουν να καταγράφουν οι ΕΥΔΑΠ, Coca Cola HBC και Τιτάν, ενώ πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Σαράντης, Viohalco, ΕΛΠΕ κ.α. Στο σύνολο της αγοράς οι πωλητές παραμένουν κυρίαρχοι, καθώς 57 μετοχές υποχωρούν έναντι 33 που ενισχύονται.