Προσπάθεια επανελέγχου των 720 μονάδων στο Χ.Α.

Προσπάθεια επανελέγχου των 720 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά για 7η συνεδρίαση στις οκτώ τελευταίες κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία επανελέγχου της ζώνης των 720 μονάδων, έχοντας τη στήριξη τόσο των τραπεζών, όσο και κάποιων βιομηχανικών blue chips όπως ο όμιλος Viohalco.

H τρέχουσα εβδομάδα εξελίσσεται σταθεροποιητικά για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς την περασμένη Παρασκευή το κλείσιμο ήταν στις 722,12 μονάδες, με την αγορά να αφομοιώνει κεκτημένα και να αναζητά τις νέες ισορροπίες.

Το ζητούμενο είναι να μη χαθούν κρίσιμα τεχνικά κεκτημένα, ή επίπεδα που θα επιβάρυναν την ψυχολογία των επενδυτών. Θυμίζουμε πως την Τρίτη υπήρξε αιχμηρή διόρθωση σε ποσοστό 1,51% που ήταν η μεγαλύτερη πτώση του 2019, οδηγώντας το Γ.Δ. στις 713,44 μονάδες, ενώ χθες Τετάρτη, η αγορά είχε ενοδσυνεδριακό χαμηλό στις 710,00 μονάδες, όμως στο φινάλε έκλεισε υψηλότερα.

Ασφαλώς, αν η αγορά χάσει την περιοχή των 710 – 700 μονάδων θα ήταν ένα πλήγμα για την ψυχολογία, σε μια περίοδο που το Χ.Α. «χτίζει» κάποιο καλύτερο προφίλ, μετά το ράλι του τελευταίου διμήνου, που έφερε κέρδη πάνω από 100 μονάδες στο Γ.Δ.

Σήμερα λοιπόν, σ' ένα μεικτό κλίμα για τις ευρωπαϊκές αγορές με ήπιες διακυμάνσεις και ήπιες πρωτοβουλίες, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 722 μονάδες με άνοδο 0,97%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι από τα 71 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος την περασμένη (ανοδική) εβδομάδα, αυτές τις τρεις συνεδριάσεις οι μέσες συναλλαγών διαμορφώνονται πέριξ των 42 εκατ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις κινήσεις τους.

Πάντως, στις τράπεζες μετά την πρόσφατα θεμιτή διόρθωση επανέρχονται οι αγοραστές, με την Πειραιώς μετά το διήμερο -11% να ενισχύεται εκ νέου άνω του 3%, η Alpha Bank κερδίζει 3,14%, η Εθνική +2,43% και η Eurobank +1,75%.

Καλή είναι η γενική εικόνα στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, όπου μόνο οι Μυτιληναίος, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Coca Cola HBC και Jumbo είναι σε ήπια αρνητικό έδαφος.

Θετικά ξεχωρίζει σήμερα ο τίτλος της Viohalco που κερδίζει 3,53% μετά τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν χθες οι θυγατρικές ElvalHalcor και Cenergy Holdings, ενώ κέρδη άνω του 1% έχουν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines και Lamda Development.

Στο χώρο του Mid Cap η γενική εικόνα είναι επίσης καλή. Ξεχωρίζει με άνοδο 8,43% η Attica Bank, ενώ κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Intralot, Cenergy Holdings, MIG, Intracom Holdings, Κέκροπας, Ικτίνος και Intrakat. Υποχωρούν οι Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 5% η ElvalHalcor, ενώ κάποια κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές όπως Μουζάκης (ράλι για 7η συνεχή συνεδρίαση, ενώ κερδίζει άνω του 20% το 6ήμερο), Αλουμύλ και Κρέτα Φαρμ. Στον αντίποδα, πιέζονται μετοχές όπως Αγρ. Οίκος Σπύρου, Frigoglass, Δρομέας, Centric, Εβροφάρμα και Quality & Reliability. Στο σύνολο της αγοράς, 52 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.