Προσπάθεια επανάκτησης των 680 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια επανάκτησης των 680 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε ράλι έως και 2,70% και γενικώς ευρύτερα θετικό το διεθνές κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ανοδικά εξ αρχής της σημερινής συνεδρίασης και με αιχμή τις τράπεζες αλλά και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας, προσπαθεί να επανακτήσει την περιοχή των 680 μονάδων.

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι οι μειωμένες συναλλαγές συγκριτικά με τα πρόσφατα στάνταρ, με τη σημερινή άνοδο πρωτίστως να έρχεται λόγω απουσίας πωλητών, παρά λόγω καταιγισμού αγορών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά παίρνοντας ώθηση από το διεθνές κλίμα, φαίνεται πως συγκεντρώνει δυνάμεις για πιθανή υπέρβαση της ζώνης των 680 – 700 μονάδων.

Θυμίζουμε πως ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, έχει θέσει ως όριο βραχυπρόθεσμα για το Χ.Α. μια κίνηση έως τις 720 μονάδες, σ’ ότι αφορά το πάνω όριο.

Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 678 μονάδες με άνοδο 1,21%, έχοντας κινηθεί από το χαμηλό των 671,62 μονάδων (+0,19%) έως το υψηλό των 681,58 μονάδων (+1,67%), ήτοι συνολική διακύμανση δέκα μονάδων.

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.641 μονάδες με άνοδο 1,17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης «φλερτάρει» με τον έλεγχο των 400 μονάδων ευρισκόμενος στις 401 μονάδες με άνοδο 3%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 404,35 μονάδες (+3,87%).

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, σημείο «κλειδί» για τον τραπεζικό δείκτη που θα οριοθετήσει αν θα αλλάξει επίπεδο είναι οι 406 μονάδες, ενώ το σημείο στήριξης για να μη χαθούν τα κεκτημένα είναι οι 383 μονάδες.

Θυμίζουμε ότι πριν την κρίση του κορονοϊού ο τραπεζικός δείκτης ήταν στη ζώνη των 900 μονάδων έχοντας υψηλό τελευταίων ετών τις 924 μονάδες από το Νοέμβριο του 2019, ενώ πριν από περίπου 40 ημέρες, στις 15 Μαΐου 2020, ο δείκτης έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 263,25 μονάδων! Έκτοτε ο τραπεζικός δείκτης έχει αντίδραση περί το 45%, όμως εξακολουθεί να χάνει σε επίπεδο 1ου εξαμήνου 2020 περίπου 55%!

Σήμερα ξεχωρίζει η Εθνική με άνοδο άνω του 4%, άνω του 3% κερδίζει η Alpha Bank, ενώ ελαφρώς μικρότερα είναι τα κέρδη των Εurobank και Πειραιώς. Στον ευρύτερο Large Cap, κέρδη άνω του 2% έχουν μετοχές όπως Aegean Airlines, Coca Cola HBC και ΓΕΚ Τέρνα (προχωρά στην έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ), ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Viohalco, Fourlis, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Στον Mid Cap, κέρδη άνω του 4% έχει η MIG, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Cenergy Holdings, AVAX, Ολυμπιακή Τεχνική, Autohellas και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που ενισχύονται είναι διπλάσιες όσων υποχωρούν, με το συσχετισμό στις 65 και 34 αντίστοιχα.

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα σε εξαιρετικό διεθνές κλίμα, με τις ευρωπαϊκές αγορές σε ράλι έως 2,70%! Θυμίζουμε χθες ο Dow Jones επανήλθε ξανά πάνω από τις 26.000 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε εκ νέου πάνω από τις 10.000 μονάδες με 7ήμερο ανοδικό σερί και πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του.

Παρά τα αλλεπάλληλα παγκόσμια ρεκόρ στα κρούσματα του Covid-19 και όλα τα εν γένει προβλήματα που συνοδεύονται από την εξάπλωση του ιού σχεδόν σε όλες τις κοινωνίες και τις οικονομίες του κόσμου, οι αγορές συνεχίζουν να συντηρούν το momentum τους, εντυπωσιάζοντας.

Η πρωτοφανής ρευστότητα που έχουν «ρίξει» στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες συντηρούν την κίνηση των αγορών, οι οποίες κάλυψαν ταχύτατα τις απώλειες από το σοκ του κορονοϊού, δείχνοντας ένα πρόσωπο που σε πολλούς αναλυτές προξενεί τεράστια έκπληξη.

Και όλα αυτά, μολονότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και στις κοινωνίες κάθε άλλο παρά συνηγορεί προς την άκρως θετική ανάγνωση και προεξόφληση που κάνουν τα χρηματιστήρια και οι μετοχές. Έτσι, δε λείπουν οι «φωνές» περί υπερβολής, αλλά και της διαπίστωσης ότι – πλέον – οι αγορές και τα χρηματιστήρια κινούνται εν πολλοίς ανεξάρτητα από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Μιας οικονομίας με κλιμάκωση της ανεργίας παγκόσμια, χιλιάδες απολύσεις από κλάδους – οδηγούς όπως αερομεταφορές, αυτοκινητοβιομηχανίες κ.α., και σε μια συγκυρία που η παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού που συντηρεί με τη σειρά της μια σειρά παράπλευρων αγορών και κλάδων, δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα της ιστορίας της.

Συνάμα, οι αγορές συνεχίζουν το ράλι τους, παρά τις διεθνείς περιχαρακώσεις που πλέον μπαίνουν στην οικονομική «διασύνδεση» μεταξύ Ευρώπης, Κίνας και Αμερικής, αλλά και παρά τους ορατούς κινδύνους για νέα lockdowns.