Προσπάθεια επανάκτησης των 600 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια επανάκτησης των 600 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Η βελτίωση της εικόνας ορισμένων blue chips όπως η Ελλάκτωρ, η Σαράντης, ο ΟΤΕ και η Viohalco, συνέβαλαν στο να αλλάξει μερικώς η εικόνα του Γενικού Δείκτη του ΧΑ που πλέον προσπαθεί για την επανάκτηση των 600 μονάδων έχοντας περάσει σε θετική τροχιά σε μια συνεδρίαση με πολύ ήπιες συναλλαγές.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρηχότητα, καθώς όγκοι και τζίροι είναι πολύ μικροί, κάτι που επιτρέπει ακόμη και με λίγες κινήσεις ορισμένων ισχυρών χαρτοφυλακίων να διαφοροποιείται εύκολα η εικόνα. Φυσικά, με τόσο μικρές συναλλαγές, οτιδήποτε λαμβάνει χώρα δεν ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 598 μονάδες με άνοδο 0,35%, ενώ στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε έως τις 591,31 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 0,84%. Ώθηση στο Γ.Δ. δίνει η κίνηση της Ελλάκτωρ που ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 6%, άνω του 4% κερδίζει η Σαράντης, ενώ θετικά κινούνται και οι ΟΤΕ, Lamda Development, Aegean Airlines, Coca Cola HBC και Τιτάν.

Κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων του Μαΐου είναι η κατακόρυφη συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών που επιβεβαιώνει ότι έχουν μειώσει πολύ τις πρωτοβουλίες τους τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, περιμένοντας νέους καταλύτες και «καύσιμα» προεξόφλησης. 

Την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 40,9 εκατ., μειωμένος κατά 27,3% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου, την περασμένη Παρασκευή οι συναλλαγές κατήλθαν στα 31,9 εκατ. ευρώ (χαμηλό δυόμισι μηνών), ενώ χθες ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 23,72 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι μακράν η μικρότερη του τρέχοντος έτους, αλλά και μια από τις μικρότερες των τελευταίων ετών. Ασφαλώς, με τέτοιους τζίρους στην αγορά δεν μπορούν να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα, πλην του ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν διακόψει τις κινήσεις τους.  

Η αγορά συνεχίζει να προβληματίζεται για την επόμενη ημέρα μετά το άνοιγμα της οικονομίας. Είναι κοινός τόπος ότι τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, όπως σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες και επιχειρηματίες, καθώς η αγορά, η οικονομία και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον, με εντελώς αλλαγμένες συνήθειες σε όλα τα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, όσο η αγορά δεν απομακρύνεται από τη ζώνη των 600 μονάδων, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι θετικό σενάριο. Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «θα περιμέναμε να δούμε ακόμα μία σοβαρή διόρθωση πριν δοκιμάσουμε και πάλι μία σοβαρή ανοδική κίνηση στην αγορά.

Παρ’ όλα αυτά, τεχνικά, όσο η ζώνη των 588 – 595 αντέχει, δεν μπορούμε να ποντάρουμε σε ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή μεγαλύτερης διόρθωσης. Από εκεί και πέρα, οι 628 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση που αν κατοχυρωθεί μπορεί να δώσει κίνηση έως τις 650 μονάδες».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη «ο τραπεζικός δείκτης είναι το κλειδί μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά του χαλώντας σημαντικά την συνολική εικόνα της αγοράς. Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να αναμετράται με το επίπεδο των 300 μονάδων με το stop μας να είναι στις 303 μονάδες σε κλείσιμο», τονίζει ο χρηματιστής. Σήμερα ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 307 μονάδες με πτώση 0,58%, ενώ έφτασε να υποχωρεί 3,17%.

Επίσης, θυμίζουμε πως σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές τους δείκτες MSCI που αφορούν στην εξαμηνιαία αναθεώρηση, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν πως θα υπάρχουν αλλαγές που θα αφορούν και το Χ.Α. Συνάμα, η αγορά αναμένει και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, καθώς αύριο Τετάρτη ανακοινώνουν μεγέθη όμιλοι όπως ΕΛΠΕ, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ, ενώ την Πέμπτη θα δημοσιεύσει ο όμιλος ΟΤΕ.