Στον ρυθμό των ευρωαγορών το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στον ρυθμό των ευρωαγορών το Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη 

Ενισχύονται τα κέρδη σε ποσοστό 1,03% στο ελληνικό χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη να βρίσκεται στις 617,90 μονάδες, ακολουθώντας το κλίμα ευφορίας που επικρατεί και σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο τζίρος, ωστόσο, βρίσκεται για την ώρα σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Παρά την εναλλαγή προσήμου κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης γρήγορα αντέδρασε και κατάφερε να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος, με τα κέρδη να διευρύνονται προς τα μέσα της συνεδρίασης, ακολουθώντας το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο τζίρος παραμένει περιορισμένος για την ώρα, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και σε κάποιες επιλεγμένες μετοχές του FTSE 20. Πλέον, το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στη τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς και στη δημοπρασία αυτής, όπου και θα καθοριστεί το τελικό πρόσημο για γενικό δείκτη και μετοχές.

Κοντά στα υψηλά ημέρας διαπραγματεύεται αυτή την ώρα η πλειοψηφία των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 4,34%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη πραγματοποιεί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 6,09%, ενώ εμφανίζει αυξημένο όγκο σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου.

Σε θετικό έδαφος κινείται και η πλειοψηφία των υπόλοιπων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχωρίζει η μετοχή του Ελλάκτωρα με κέρδη 4,96%, η μετοχή του ΟΠΑΠ συνεχίζει  να πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες απώλειες με 4,86% λόγο αποκοπής του μερίσματος των €0,57, ενώ σε καμία μετοχή του FTSE 25 παρατηρείται μέχρι στιγμής αυξημένος όγκος για την ώρα.

Απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 8,007% (-0,85%) και τη δεκαετία στο 8,002% (-0,66%).

Σε τεχνικό επίπεδο, ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών πραγματοποίησε πριν λίγη ώρα ο γενικός δείκτης στο ωριαίο γράφημα, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 620 μονάδες (γραμμή ΑΒ), ενώ προσεγγίζει εκ νέου από τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης την υπέρ αγορασμένη ζώνη.

Η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται στα €0,277 με κέρδη 3,36%, της Alpha Bank στα €2,32 με κέρδη 4,98%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,244 με κέρδη 6,09%, και της Eurobank στα €0,87 με κέρδη 2,35%.

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζει να διαπραγματεύεται η μετοχή του ΟΠΑΠ λόγω της αποκοπής μερίσματος €0,57, ενώ παραμένει κάτω από το κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών και η στήριξη βρίσκεται στα €6,5171. Η μετοχή υποχωρεί κατά 4,86% και βρίσκεται στα €6,66.

Πάνω από το κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, που πραγματοποιεί το «σταυρό του θανάτου», την πτωτική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών από αυτόν των πενήντα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €4,7768. Η μετοχή ενισχύεται κατά 1,27% και βρίσκεται στα €4,77.

Πάνω από το κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών διαπραγματεύεται μέχρι στιγμής η μετοχή του ΟΤΕ, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και την αντίσταση να βρίσκεται στα €8,8992. Η μετοχή σημειώνει κέρδη 1,16% και διαπραγματεύεται στα €8,72.

Συνεχίζεται και σήμερα η πλευρική κίνηση για τη μετοχή της LAMDA Development, με τη μετοχή να συνεχίζει να παραμένει πάνω από το κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και τη στήριξη να βρίσκεται στα €4,3536. Η μετοχή παραμένει αμετάβλητη στα €4,40.

Ενδοσυνεδριακή διάσπαση του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών πραγματοποίησε πριν λίγο η μετοχή των Jumbo, με σήμα το αγοράς να διατηρείται για την ώρα, με τη στήριξη να βρίσκεται €11,2445. Η μετοχή υποχωρεί κατά 1,69% στα €11,60.

Ο τζίρος βρίσκεται στα €37,23 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν μέχρι στιγμής κάνει πράξη, 48 κινούνται ανοδικά, 33 πτωτικά, και 16 παραμένουν αμετάβλητες.