Ιταλικός… τυφώνας, γκρεμίζει ευρωπαϊκές αγορές και Χ.Α.

Ιταλικός… τυφώνας, γκρεμίζει ευρωπαϊκές αγορές και Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ιταλικός… τυφώνας πλήττει όλο το ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό και ευρύτερο επενδυτικό σύστημα, καθώς η ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης στη γειτονική χώρα λόγω των διαφωνιών της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική σε σχέση με τις «επιταγές» των Βρυξελλών, οδηγεί σε απότομη επιστροφή του ρίσκου για όλο το σύστημα.

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό του 2019 θεωρείται – και είναι - casus belli για τις Βρυξέλλες αλλά και για τις αγορές γενικότερα, κάτι που οδηγεί σε τρομερά μεγάλες αναταράξεις, όλα τα assets της γειτονικής χώρας.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με μεγάλο ειδικό βάρος και εκτόπισμα, ισχυρές βιομηχανίες και όχι ευκαταφρόνητο ειδικό βάρος ευρύτερα και ειδικά σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο.

Μέσα σ' αυτό το… εμπόλεμο καθεστώς που έρχεται να διαταράξει – εκ νέου – τις… νόρμες που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κινούνται έντονα ανοδικά, ενώ ισχυρότατες πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να χάνει πάνω από 900 μονάδες, πέφτοντας στις 20.574 μονάδες, με απώλειες 4,40%!

Αυτό το σκηνικό, οδηγεί σε περιφρούρηση της ρευστότητας απ' όλους τους επενδυτές στην Ευρώπη, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις απανταχού. Ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί περί το 1,80%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης χάνει πάνω από 200 μονάδες ή ποσοστό 1,76%, ο CAC 40 στο Παρίσι είναι στο -1,30%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,65%.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον ασφαλώς η ρηχή ελληνική αγορά που βεβαίως ανήκει στον… ευρωπαϊκό νότο, δέχεται ισχυρό πλήγμα, χάνοντας και τις 700 μονάδες που τις είχε κατακτήσει το περασμένο διήμερο.

Μάλιστα, οι πιέσεις τόσο στις τράπεζες όσο και σε κάποια blue chips είναι καταιγιστικές και φτάνουν στο 5% και στο 6%, με τo σκηνικό ισχυρών πωλήσεων να έχει μεταγγιστεί σχεδόν σε όλο τον FTSE 25.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 690 μονάδες με πτώση 2,53%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 43 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε αυξημένο τέμπο έναντι προηγούμενων ημερών.

Η Πειραιώς υποχωρεί άνω του 6%, ο ΟΠΑΠ έφτασε να χάνει άνω του 5%, ο ΟΤΕ είναι στο -4,62%, ο Τιτάν -4,06%, άνω του 3% υποχωρούν οι Eurobank, Alpha Bank, Μυτιληναίος και Σαράντης, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται και οι Motor Oil, Viohalco, Jumbo, Fourlis, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ κ.α.

Στήριγμα στο Γ.Δ. στην προσπάθεια διακράτησης τουλάχιστον των 685-690 μονάδων είναι σήμερα η Coca Cola HBC που κερδίζει 1,87% και η ΔΕΗ +0,94%.

Εντελώς αλλαγμένη είναι και η εικόνα στον Mid Cap όπου σημαντικές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Cenergy Holdings, Νηρέας, Ικτίνος, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intracom Κατασκευές, Κρι Κρι, MIG και J&P Άβαξ. Στο σύνολο της αγοράς, οι πωλητές κυριαρχούν καθώς μόνο 27 μετοχές ενισχύονται έναντι 70 που υποχωρούν.