Θετικό γύρισμα και κέρδη στις ευρωαγορές

Θετικό γύρισμα και κέρδη στις ευρωαγορές

Σε θετικά πρόσημα επέστρεψαν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα, στον απόηχο του χτεσινού sell off μετά την ανακοίνωση νέων lockdown σε Γαλλία και Γερμανία.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 343,25 μονάδες με κέρδη κατά 0,32%, ενώ μετά τις βουτιές άνω του 4% χτες, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύονται κατά 0,8% και 0,31% αντίστοιχα.

Ο βρετανικός FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 0,37%, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,31%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διευρύνει τις απώλειες που εμφάνιζε από το άνοιγμα με την πτώση του να είναι πλέον στο 0,8%.

Στη μία μετά την άλλη στις ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση της πανδημίας επιδεινώνεται και απαιτεί ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, γεγονός που απεικονίζεται στις αγορές και έγινε ιδιαίτερα εμφανές χτες όταν και καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μετά από σύσκεψη πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια αποφάσισαν μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία, καλώντας τους πολίτες σε μια "μεγάλη εθνική προσπάθεια", ενώ την επιβολή lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μία προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της πανδημίας.

Με τις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης να εισέρχονται σε δεύτερο lockdown και πολλές άλλες χώρες στη γηραιά ήπειρο να βρίσκονται σε οριακό σημείο, οι φόβοι των επενδυτών ότι ενδέχεται να συντριβεί ξανά η οικονομική δραστηριότητα στη γηραιά Ήπειρο καθορίζουν το ρυθμό των τελευταίων συνεδριάσεων.

Στη αλλαγή του κλίματος της σημερινής συνεδρίασης έπαιξε ρόλο η ανακοίνωση της ΕΚΤ, που «δήλωσε» έτοιμη να συνδράμει για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας, προαναγγέλοντας τη λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης