Προσπάθεια αντίδρασης στην Wall Street

Προσπάθεια αντίδρασης στην Wall Street

Με θετικά πρόσημα κινούνται και οι τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά το διήμερο sell off λόγω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και σε περιοχές εκτός Ασίας, που ώθησε τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones σε απώλειες 1.910 μονάδων.

Ενδεικτικό του κλίματος των τελευταίων ημερών ήταν πως ακόμα και το ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο» του χρυσού, που κατέγραφε ανοδικό ράλι, πέρασε επίσης σε απώλειες 1,6% ενώ την ίδια ώρα οι επενδυτές στράφηκαν στα ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου να πέφτει σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,310%.

Σήμερα ωστόσο ο Dow Jones κινείται ανοδικά με κέρδη άνω των 200 μονάδων ή 0,8% και βρίσκεται στις 27.302 μονάδες. Ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει επίσης άνοδο 1,08% στις 3.161 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύεται κατά 1,09% στις 9.059 μονάδες.

Ώθηση στον Dow δίνουν οι UnitedHealth, Microsoft και Visa που βλέπουν τις μετοχές τους να ενισχύονται κατά περίπου 2%, ενώ τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 εμφανίζουν οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών, της υγείας και της τεχνολογίας με άνοδο άνω του 1% ο καθένας.

Αντίστοιχα, για τον Nasdaq βλέπει τον τίτλο της Apple να κερδίζει 1,3% μετά τη βουτιά 3,4% που κατέγραψε χτες, τη Facebook στο +1% και τη Netflix στο +3,7%.

Στον τραπεζικό τομέα, που δέχθηκε σημαντικές πιέσεις χτες, κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της JP Morgan που βρίσκεται στο +1%, της Citigroup στο +0,9% και της Bank of America στο +1%.

Χτες ο Dow Jones κατέγραψε το χειρότερο διήμερό του σε πάνω από δύο χρόνια και ο S&P 500 σε τέσσερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι με τις απώλειες των δύο τελευταίων ημερών, Dow και S&P 500 βρέθηκαν 7,8% κάτω από τα ρεκόρ που είχαν σημειώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα και ο Nasdaq 8,9% κάτω από το ιστορικό υψηλό που έφτασε στις 19 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρθηκε, το δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ είδε την απόδοσή του να πέφτει έως και στο 1,310%, ωστόσο σήμερα δείχνει να ανακάμπτει καταγράφοντας άνοδο 2,29% στο 1,360%.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, στην Ιταλία οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 12 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 374. Παράλληλα, στην Γαλλία καταγράφηκε και ο δεύτερος θάνατος από την επιδημία, ενώ τα πρώτα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Αυστρία, την Ελβετία και την Κροατία. Αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται και στην Γερμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας επέστησαν την προσοχή στους πολίτες, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο της ευρείας εξάπλωσης της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας στην χώρα.

Ωστόσο, στην ηπειρωτική Κίνα, από όπου και ξεκίνησε η διασπορά της επιδημίας, τα νέα κρούσματα ανήλθαν την Τρίτη σε 406, εντείνοντας την πεποίθηση πως η εξάπλωση του ιού έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, την ώρα που η μία μετά την άλλη οι περιφέρειες της χώρας άρουν σταδιακά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών.